USA dopingurünnak Venemaa vastu. Miljon trahvi ja kümneks aastaks trellide taha! (1)

Toimetas Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dopinguvastase võitluse ninamees Travis Tygart.
USA dopinguvastase võitluse ninamees Travis Tygart. Foto: Susan Walsh / AP

USA-s pingutatakse kõvasti, et valemängurid spordiareenidelt kõrvaldada. Senaator Sheldon Whitehouse ja sealse antidopinguagentuuri juht Travis Tygart teatasid, et arutlusel on seadus, mille kohaselt saab kõrgemalt juhitud keelatud ainete kuritarvitamise eest määrata miljoni dollari suuruse trahvi ja kümne aasta pikkuse vanglakaristuse.

«Üleilmselt toimiv antidopingusüsteem vajab kindlasti täiustamist. Praegu kannavad tegude eest sisulist vastutust vaid sportlased, riigid pääsevad aga puhta nahaga, ehkki purustavad karistamatult olümpiasporti,» põhjendas Tygart.

Nad lisasid, et dopinguvastane võitlus nõuab Venemaal ilmnenu tõttu märksa jõulisemat sekkumist. Teatavasti toimis Richard McLareni raporti kohaselt Venemaal kõrgeimal riiklikul tasemel juhitud riiklik süsteem, mis hõlmas rohkem kui 30 spordiala ja tuhandet sportlast.

«Teame kogemustest, et Venemaa korrumpeerunud valitsuse väärale käitumisele tuleb vastata jõuliselt,» põrutas senaator Whitehouse. «Kõik muu üksnes julgustab neid samamoodi jätkama. Seetõttu tuleb WADA ja ROKi senine tegevus Venemaa ohjeldamisel hinnata kahjuks ebapiisavaks.»

USA plaani on juba nimetatud «Rodtšenkovi antidopinguvahendiks». Grigori Rodtšenkov on endine Moskva dopingulabori juht, kes venelaste petuskeemi paljastas. Nüüd viibib ta tunnistajakaitse programmi raames Ameerika Ühendriikides.

«Dr Rodtšenkovi julguseta ei teaks maailma tänini Venemaa kelmusest midagi,» kaitses skandaalset tohtrit senaator Roger Wicker. «Ta peab elama pideva hirmu küüsis, et Venemaa petturid on ta kannul. Dr Rodtšenkov ja teised autoritaarse valitsuse kuritegusid avastavad inimesed väärivad paremat elu.»

USA on maailma antidopinguagentuuris (WADA) pettunud. Põhjus on lihtne: WADA ei saanud Moskva laborist õigeaegselt andmeid, kuid ei kehtestanud Venemaale sellest hoolimata täiendavaid karistusi.

«Tulevikus peavad Venemaa ja kõikide teiste autoritaarsete riikide ametivõimud mõistma, et nad on seaduslikult vastutavad mistahes moel dopingu kasutamise soodustamise eest,» sõnas USA esindajatekoja liige Sheila Jackson Lee.

Eelnõu järgi mõistetakse süüdi rahvusvaheliste võistluste tulemuste manipuleerimised ebaseaduslikke ravimeid kasutades. Määruses on lisatud, et ohvritele tuleb kuriteoga teenitud majanduslik kasu korvata. Samuti rõhutatakse, et seaduse eesmärk on kaitsta kuritarvitamise avastajaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles