Postimehe aruanne: Kalev hävis tänavu põhimõttelises lahingus juba neljandat korda

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsev Eesti meister Kalev/Cramo ei murdnud needust, kaotades koduses Kalevi spordihallis põhimõttelises lahingus lätlaste Riia VEFile 75:85. Naaberriikide suurklubid läksid sel hooajal vastamisi juba neljandat korda ja ka eelmised kolm lahingut kuulusid mullu Läti meistriliigas hõbemedali pälvinud VEFile.

Kui kaks kaotust Eesti-Läti liigas võib Kalevile andestada ja paigutada «tööõnnetused» rubriiki, siis VTB Ühisliiga krahhidele puuduvad vabandused. Kalevlased ihkasid vigade parandust, aga seda ei tulnud. Järgnevad Postimehe tähelepanekud Kalevi spordihallist.

Rabe ja emotsionaalne start. Mõlemad meeskonnad olid esimestel minutitel hädas visketabavusega. Kuigi külalised leidsid oma probleemidele lahenduse ning särasid mitmel puhul kiirete ja resultatiivsete üleminekutega kaitsest rünnakule, siis võõrustajate rünnak ei tahtnud kuidagi sujuda.

Kalevi peatreener Donaldas Kairys hakkas varakult käsi laiutama ja vahetas mängu seitsmendaks minutiks kogu algviisiku välja. Teise veerandaja algul läks olukord eriti tuliseks, kui kalevlaste korvialune jõud Arnett Moultrie rääkis endale tehnilise vea. Emotsionaalne Kairys rahustas emotsionaalse hoolealuse maha. Kalev kaotas avapoolaja nelja punktiga 36.40.

Masendav kaugvisete protsent. Kui tänapäevakorvpallis võita, siis peab olema kuum ka kolmepunktijoone taga. Mõistagi on ka erandeid, aga seekord polnud kohe üldse Kalevi päev, sest 17st kaugviskest läbis korvirõnga vaid kaks sooritust. Senist hooaja keskmist punktisummat (73) mängu kohta märkimisväärselt parandanud VEF tulistas kaugviskeid see-eest aga mõnuga – 26st viskest tabas tosin.

Pingutustest polnud tolku. Sisuliselt kogu mängu tagaajaja rollis olnud Kalev võttis jalad kõhu alt välja kolmanda veerandajal keskpaigas. Kalevil puudus kogu esimese poolaja liider, kes ohjad haaraks ja enda peale võtaks. Tavalised vedurid Branko Mirkovic ja Chavaughn Lewis tegid keskpärasest kahvatuma esituse. Sedapuhku kerkisid esile kapten Kristjan Kangur ja Moultrie, kes aitasid Kalevi raskel ajal kaotusseisust välja.

Need mehed tõmbasid kolmandal veerandajal käima ka meeskonnakaaslased ja Kalevi spordihalli kogunenud publiku. VEF mattis aga Kalevi lootused viimase kümneminutilise perioodi algul tehtud 12:0 spurdiga. Sisuliselt sinna ka Kalevi šanss läks, sest VEF enam eduseisu käest ei andnud.

Järgmised mängud. Kalev jagab VTB Ühisliigas kuue võidu ja üheksa kaotusega viimast play-off’i ehk kaheksandat kohta. Põhihooaja lõpuni jääb Kalevil pidada 11 kohtumist. Järgmisel nädalal kohtub Kalev kodus (11.02) Krasnojarski Jenisseiga ja võõrsil (14.02) Saraatovi Avtodoriga.

Aivar Kuusmaa kommentaarid pärast kohtumist: 
 

Enne mängu (eelvaade: Kalevi kodulehekülg):

Omavahelised mängud tänavusel hooajal (vajuta skoori peale, et näha protokolli):

  • 9. jaanuar 2019 Riia VEF – Kalev/Cramo 84:66 (Eesti-Läti korvpalliliiga)
  • 22. november 2018 Kalev/Cramo – Riia VEF 82:91 (Eesti-Läti korvpalliliiga)
  • 31. oktoober 2018 Riia VEF – Kalev/Cramo 82:74 (korvpalli VTB Ühisliiga)

VTB Ühisliiga põhiturniiri esimese poole läbis kahest Balti klubist selgelt paremini Kalev, kes jagab 6 võidu ja 8 kaotusega tabelis kaheksandat kuni üheksandat kohta. Janis Gailitise hoolealused on kogunud aga vaid 3 võitu ja suisa 13 kaotust, mis tähendab, et lätlased viiks play-off’i üksnes hirmkõva lõpuspurt.

VEFi üks kolmest võidust tuli seejuures oktoobri viimasel päeval just Kalevi vastu, kui koduväljakul alistati meie esiklubi 82:74. Tõsi, Donaldas Kairyse meeskonnal oli Riias tõesti ka halb päev. Just VEF-i vastu tegi oma viimase mängu Kalevi särgis Ivan Almeida, kes tänaseks mängib juba Poola kõrgliigaklubis.

VEF on saatnud viimastel kuudel meeskonnast ära kolm leegionäri ning mängib erinevalt enamikest Ühisliiga klubidest suuresti oma jõududega. Meeskonna resultatiivseim mängija on Andrejs Gražulis, kes viskab keskmiselt 12 punkti ja võtab 6 lauapalli mängu kohta. Kolmest alles jäänud võõrjõust (kõik ameeriklased) küündib ainsana keskmine punktisaak kümneni Steve Zackil. Viimatises Ühisliiga mängus (77:90 kaotus Astanale) oli just Zack VEFi kõige tulemuslikum 21 punkti ja 14 lauapalliga.

Eesti ja Läti esiklubi on Ühisliigas kohtunud 13 korral, neist 4 on võitnud Kalev.

Veebruari esimeses pooles ootab Kalevit idaliigas ees veel kaks tähtsat mängu, kui esmalt kohtutakse kodus Krasnojarski Jenisseiga (11.02) ja seejärel võõrsil Saraatovi Avtodoriga (14.02).

Kogu mäng järelvaadatavana:

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles