USA draama kahes vaatuses: uus valitseja tõusis kullale, lahkuv kukkus hirmuäratavalt

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindsey Vonn ajab viimaks end jalule. Suurem hirm on möödas. 
Lindsey Vonn ajab viimaks end jalule. Suurem hirm on möödas. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootsis Åres alanud mäesuusatamise MMil tõusid naiste ülisuurslaalomis peaossa ameeriklannad. Praegune kuninganna Mikaela Shiffrin võitis karjääri esimese kiirusalade tiitli, tema eelkäija Lindsey Vonn kukkus karjääri viimasel võistlusel hirmuäratavalt.

Shiffrin ja Vonn tuiskasid mäest alla üksteise järel, kandes numbreid 15 ja 16. Kui Shiffrin finišisse jõudis, näitas kell aega 1.04,89. See tähendas, et MK-sarja kindel üldliider edestas itaallannat Sofia Goggiat kahe ja šveitslannat Corinne Suterit viie sajandiksekundiga. Veidi hiljem sekkus ülitihedasse medalimängu ka Viktoria Rebensburg (Saksamaa, 1.04,96), mis tähendas, et nelja paremat lahutas vaid 0,07 sekundit!

«Täiesti hullumeelne, kui tihe võistlus see oli! Meid eraldasid olematud vahed. Arvan, et ei taju veel tükil ajal, millega hakkama sain,» rõkkas Shiffrin, kes seni valitsenud tiitlivõistlustel tehnilisi alasid. Kahe eelmise hooaja MK-sarja parim naine oli võitnud slaalomis olümpiakulla ja kolm MM-tiitlit, samuti triumfeerinud olümpial suurslaalomis.

Mikaela Shiffrini valitsemisaeg võtab aina ulatuslikumaid mõõtmeid. FOTO: Denis Balibouse
Mikaela Shiffrini valitsemisaeg võtab aina ulatuslikumaid mõõtmeid. FOTO: Denis Balibouse Foto: Denis Balibouse

Ometi räägiti rohkem 34-aastasest Vonnist kui 23sest Shiffrinist. Kõigi aegade edukaim naismäesuusataja – tema 82st MK etapivõidust on rohkem (86) kirjas vaid rootslasel Ingemar Stenmarkil – oli vahetult MMi eel teatanud, et tõmbab ülisuurslaalomi ja kiirlaskumisega karjäärile joone alla. Rohkelt vigastatud keha ei pea enam tambile vastu, lisas ta. Nii Vonn ise kui publik lootis ilusat lahkumisetendust, kuid peagi sai sellest hoopis hirmutav kogemus.

Vonn kaotas distantsi keskel ühel hüppel suuskade üle kontrolli ja lendas hooga läbi rajalipu otse turvavõrku. Kuna kukkumine toimus suurel kiirusel ja mõnda aega ei näidanud telekaamerad Vonni liigutamas, võis peljata hullemat. «See ei tundunud just kerge kukkumisena… Igaüks, hoidke nüüd pöidlaid,» anus naiskonnakaaslane Shiffrin finišialas, pöörates Vonni lennu korduskaadrite näitamise ajal pilgu eemale.

Ent viimaks ajas mäesuusaprintsess Vonn end lumelt püsti, sõitis omal jalal nõlvast alla ning teatas mõni tund hiljem: «Ärge kiirlaskumises mind veel maha kriipsutage!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles