Hiidlane Ljubtšenko kihutas USA-s surfikelgul 58 km/h ja sai 2 MM-kulda

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Ljubtšenko, 2019. aasta maailmameister jääsurfi lühiraja slaalomis ja kursisõidus
Boris Ljubtšenko, 2019. aasta maailmameister jääsurfi lühiraja slaalomis ja kursisõidus Foto: Enda Pärisma
  • Kiirussõidus sai Boris Ljubtšenko kiirusega ligi 58 km/h teise koha
  • MM-kullad võitis hiidlane jääsurfi lühirajaslaalomis ja kursisõidus
  • Juunior Raul Mihkel Anton saavutas slaalomi üldarvestuses neljanda koha
  • MM-l osalemise kulude katmiseks korraldas Ljubtšenko eduka Hooandja-kampaania

Wisconsinis USA-s lõppes eile jää- ja lumesurfi MM-võistlus WISSA 2019, millel hiidlane Boris Ljubtšenko täitis oma kaks korda edasi lükkunud unistuse ning võitis maailmameistritiitlid koguni kahes klassis. Kiirussõidus jagas Ljubtšenko purjekelgu klassis teist ja kolmandat kohta eestlase Raul Mihkel Antoniga.

Jää- ja lumesurf on spordiala, mille harrastamiseks on vaja head looduslikku jääd ning sobivat tuult. Erinevalt paljudest muudest spordialadest ei ole jääpurjetamiseks ja talisurfiks sobivat jääd võimalik kunstlikult tekitada. Seetõttu ongi jääsurf levinud peamiselt USA, Kanada ja Euroopa põhjapoolsetes regioonides. Jääsurfivõistlusi korraldab Ülemaailmne Jää- ja Lumepurjetamise Assotsiatsioon WISSA ning eestlased on jääsurfialadel palju kõrgeid kohti saavutanud. 

Tänavustel WISSA MM-võistlustel Winnebago järvel Wisconsinis võitis Boris Ljubtšenko kahel võistlusalal kuldmedalid, tulles maailmameistriks jääsurfi lühirajaslaalomis ja kursisõidus. 

Eraldi distsipliiniks oli kiirussõit, milles tulemust mõõdeti radariga. Jääsurfi klassis võitis kiirussõidu rootslane Stefan Soderland, kes saavutas kiiruseks 39 miili tunnis, teist ja kolmandat kohta jagasid eestlased Boris Ljubtšenko ja Raul Mihkel Anton mõõtmistulemusega 36 miili tunnis, mis teeb ligi 58 kilomeetrit tunnis. Ljubtšenko teatas, kuigi tehniliselt on tema jääsurfivarustusega võimalik saavutada ka kiirusi üle 40 miili tunnis, oli jää võistluskohas ebaühtlane ja lumine, mistõttu suurema kiirusega tekkinuks raskusi kursil püsimisega.   

Kokku võisteldi Winnebago järvel Fond du Lac's seitsmes erinevas jääsurfiklassis, lisaks purjelaua purje jõul liikuvatele jääsurfikelkudele olid eraldi võistlusklassid surfilohedele ning eelkõige USA-s populaarsetele puritiibadele.

Boris Ljubtšenko töötab Hiiumaal purjelauatreenerina ning võistleb Point-7 Black purjelauatiimis ka suvistel surfialadel. 

WISSA 2019 lühirajaslaalomi parim juunior oli eestlane Raul Mihkel Anton, kes pidi siiski leppima vaid üldarvestuse neljanda kohaga, kuna juunioride arvestuses eraldi auhindu välja ei antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles