Eesti iluuisutajad on olümpiafestivalil lühikava järel suures mängus

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva-Lotta Kiibus (vasakul) koos treeneri Anna Levandiga.
Eva-Lotta Kiibus (vasakul) koos treeneri Anna Levandiga. Foto: Erakogu

Bosnia ja Hertsegoviinas Sarajevos toimuval Euroopa noorte olümpiafestivalil sooritasid Eesti iluuisutajad korralikud lühikavad – Mihhail Selevko teenis 68,31 punkti ja Eva-Lotta Kiibus 54,21 punkti. Need punktisummad, mis mõlemad tähistavad sportlaste uusi rekordeid lühikavas, andsid Selevkole teise ning Kiibusele viienda koha. Laskesuusatamise inviduaaldistantsil võitis Lisbeth Liiv 10. koha, esikahekümnes lõpetasid ka Tuudor Palm 13. kohaga ning Joosep Perv 18. kohaga.

Skenderija jäähallis, kus peeti ka 1984. aasta taliolümpiamängude iluuisuvõistlused, teenis Mihhail Selevko oma lühikavaga publiku ovatsioonid ning kohtunikelt 68,31 punkti, mis andsid päeva teise tulemuse Venemaa uisutaja Ilya Yablokovi 74,76 punkti järel. Kolmandaks platseerus lätlane Kims Georgs Pavlovs 59,80 punktiga. 16-aastane Selevko, kes on ka valitsev Eesti täiskasvanute meister, rõõmustas õnnestunud lühikava üle. «Olen õnnelik, eriti selle üle, et tegin võistlustel esimest korda ära kolmekordse axeli. Plaanis oli lõpus teha ka kolmekordne flip, aga tegin ainult kahekordse, mida pean veaks,» ütles ta pärast sõitu. Selevko uisutas lühikava Ed Sheerani «Perfect» muusikas, koreograafia olid treener Irina Kononova õpilasele teinud Valentin Molotov ja Mihhail Pochytalin.

Eva-Lotta Kiibuse lühikava hindasid olümpiafestivali kohtunikud 54,21 punktiga, mis oli päeva viies tulemus. Esikohal on Venemaa uisutaja Anna Shcherbakova 72,57 punktiga, teisel itaallanna Lucrezia Beccari 58,91 punktiga ning kolmandal ukrainlanna Anastasiia Arkhipova 58,58 punktiga. «Täna (eile – toim) tegi Eva-Lotta elementide poolest maksimaalse soorituse. Hüpped olid puhtad ning piruetid ja sammud hinnati esmakordselt kõrgeima ehk neljanda tasemega. Sõiduks võttis ta ennast täiesti kokku ning suutis puhtalt sooritada ka raskemad kohustuslikud elemendid nagu kolmekordne flip, kolmene rittberger kahese toeloopiga, 2,5-kordne axel. Meie jaoks on ka esituse seisukohast oluline, et kava räägiks mingit lugu ning see õnnestus hästi,» rääkis sportlase treener Anna Levandi. Skenderija olümpiahallis kõlanud Ruja «Tangole» koreograafia teinud Anton Brashai lühikava oli inspiratsiooni saanud mitmetest olulistest Eestiga seotud aastapäevadest, mida lõppenud ja alanud aastal tähistatud on – EV100, Rein Rannapi 50 aastat professionaalse muusikuna ning saabuv Estonia huku 25. aastapäev.

Vabakavad tulevad esitamisele neljapäeval – neiude võistlus algab Eesti ajas kell 14 ja noormeestel kell 19.10.

Laskesuusatamises võisteldi individuaaldistantsidel. Sarnaselt eelmistele päevadele saatis ka nüüd sportlasi lasketiirus keeruline keerutav tuul, mis muutis pidevalt ja kiiresti suunda ning nõudis veaga sihtimist, mis noortele on suur väljakutse. Teist järjestikust päeva võistlustules olles noored jõudnud tingimusi veidi paremini tundma õppida ning see kajastus ka tulemustes. Tüdrukute 10km distantsil võitis Lisbeth Liiv 10. koha (+2.28,0; 3), Kerstin Ojavee sai 43. koha (+5.33,6; 7) ja Gerda Narusk 49. koha (+6.13,2; 4). Võitjaks krooniti Prantsusmaa sportlane Noemie Remonnay ajaga 38.17,4. Poiste 12,5 km distantsil jõudsid esikahekümnesse kaks sportlast: Tuudor Palm 13. kohal (+4.45,1; 4) ning Joosep Perv 18. kohal (+5.05,6; 3). Markus Epner sai 27. koha (+5.43,5; 5) ning Markus Faster lõpetas 62. kohaga (+10.36,2; 6). Kulla võitis sakslane Hans Koellner ajaga 42.47,3.

Laskesuusatajaid ootab olümpiafestivalil veel ees reedene segateatevõistlus.

Mäesuusatamises oli kolmapäeval kavas neiude suurslaalom. Raja profiil oli enamjaolt pigem lauge, kuid esimesed kolm pööret jäised ja järsud koos arvukate nukkidega. Rajal oli ka trampliin, mis nõudis häid tehnilisi oskusi. Kui eelnevatel võistluspäevadel olid ilmastikuolud põhjustanud mäel nii korraldajatele kui ka sportlastele kõvasti peavalu, siis täna oli mägi küll kõvem, kuid ka nüüd suudeti rajad auku sõita. 101st alustanud võistlejast lõpetas 72. Eestit esindanud Carmen Piho suutis oludele reageerida – esimeses sõidus hoidis end pigem tagasi, kindlustamaks pääsu teise sõitu, ning teises sõidus tuli toime väljakutset pakkunud aukudega rajas. Kokkuvõttes tulemuseks 56. koht ajaga 2.41,26. Austria sportlane Magdalena Egger noppis olümpiafestivalilt lisaks varem võidetud slaalomi kullale nüüd ka suurslaalomi kulla tulemusega 2.16,38.

Eesti Olümpiakomitee lähetas kuni 15. veebruarini Sarajevos toimuvale talvisele Euroopa noorte olümpiafestivalile 17-liikmelise koondise neljal alal: iluuisutamine, laskesuusatamine, murdmaasuusatamine ja mäesuusatamine. Teisipäeval võistlevad murdmaasuusatajad neiud 5km ja noormehed 7,5 km  vabatehnika sõidus, oma olümpiafestivali debüüdi teevad laskesuusatajad – noormehed 7,5 km spindis ja neiud 6km ning mäesuusataja Erik Sume slaalomis.

Olümpiafestival jätkub Sarajevos neljapäeval, kui Eesti sportlased võistlevad lisaks iluuisutamise vabakavadele ka murdmaasuusatamise sprindis ja mäesuusatamises noormeeste suurslaalomis.

Eesti koondisesse Euroopa noorte olümpiafestivalil kuuluvad:

  • Iluuisutamine: Eva-Lotta Kiibus ja Mihhail Selevko
  • Laskesuusatamine: Kerstin Ojavee, Lisbeth Liiv, Gerda Narusk, Markus Rene Epner, Tuudor Palm, Markus Faster, Joosep Perv
  • Murdmaasuusatamine: Keidy Kaasiku, Kaidy Kaasiku, Johanna Udras, Aleksander Tamm, Albert Unn, Karl Sebastian Dremljuga    
  • Mäesuusatamine: Carmen Piho, Erik Sume            
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles