Jaanused päästsid taas kord Eesti meeste kolmikhüppe au

Lauri Birkan
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Uudmäe
Jaanus Uudmäe Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kolmikhüpe on raske ala, kus alati olnud vähe harrastajaid. Seda enam väärivad austust meie kunagised tipptegijad, kes tänini oma vanale armastusele truuks jäänud, ehkki nende parimad päevad on juba ammu möödas.

Veel hiljuti oli aeg, kus 16 ja rohkem meetrit hüppasid Eestis mitu meest. Rõõm oli näha, et kaks neist olid eilegi Eesti sisemeistrivõistluste stardis. Jutt käib loomulikult Jaanus Uudmäest, kel isiklik rekord 2009. aasta Torino sise-EM-il hüpatud 17.06, ning Jaanus Suvist, kelle 2005. aastal saavutatud tippmark on täpselt meetri jagu väiksem.

Töökõrvalt amatöörsporti tegevad mehed olid lihtsureliku mõistes endiselt aukartust äratavas vormis ning võtsid kaksivõidu: Uudmäel sai võidutulemuseks 14.87 ning Suvi 14.32.

Mehed ise loodavad, et tulevastel aastatel tuleb ikka noori ka peale, sest nagu Uudmäe ütles: «Ükskord tahaks ka kõrvalt vaadata head võistlust.» Aga niikaua kuni jõudu on ja keha ära ei lagune võib tema sõnul veel noori kollitama tulla, sest: «Enda lastel ka hea vaadata, kuidas issi hüppab,» viskas vanameister nalja. Kõigele vaatamata lootis ta nüüdki 15 meetrit täis hüpata, aga viimasel nädalal oli mehel väike tõbi kallal ning seda õiget värskust enam sees ei olnud. Aga suvel heades oludes ei ole 15 meetrit Uudmäe hinnangul sugugi võimatu.

Mis siis ikkagi kunagist 17 meetri meest veel võistlema motiveerib? «See lihtsalt meeldib mulle,» vastas Uudmäe. Tõsi, spetsiaalselt ta selle nimel enam trenni ei tee ning liigutab end vaid kolm korda nädalas. «Aga ega mul enam palju vaja olegi, sest hüpata ma ju oskan – lihtsalt enne võistlusi naelikud jalga ja teen mõned sammhüpped. Ega see 14 meetrit ju õige hüpe olegi, pigem toksamine (muigab). Hea hopp-hüpe on aga ülim nauding kui see vahel välja tuleb.»

Ka Jaanus Suvi on võtnud nõuks hüpata nii kaua, kuni tervis lubab. «Kuni üle 14 meetri nii lihtsalt tuleb ja selle eest ka medali saab, on ikka mõistlik edasi teha,» nentis ta. Vormis hoiab mees end korvpalliga, kuid võistluste eel teeb natuke kergejõustikku ka. Eriti originaalne on ka tema tervena püsimise retsept: «Kui ainult võistlustel hüppan, peavad jalad veel ilusti vastu (naerab).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles