Karl Lumi pika võiduseeria lõpetas tema õpilane

Lauri Birkan
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Tafenau võidukal katsel.
Kristjan Tafenau võidukal katsel. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Meeste kõrgushüpe sai täna huvitava lahenduse: üle pika aja Eesti sise MV-l teiseks jäetud Karl Lumi sai siiski ka kuldmedali. Nimelt oli kauaaegsel Eesti esinumbril lausa kaks rauda tules ning esikoha teenis ta treenerina. Magusa võidu noppinud Kristjan Tafenau ületas 2.16, Lumi sai kirja 2.13.

Tafenau tundis juhendaja võitmise üle siirast rõõmu. «Enne sisehooaja algust arvasin, et see tuleb kohe,» ütles värske võidumees, aga kui Lumi Klubide karikal 2.20 ületas, liikusid õpilasel võimalikud võidumõtted pigem suve peale. Elu tahtis aga teisiti. Tafenau üritas ka kõrgust 2.20, kuid esialgu tulutult. Mees ise usub, et on selleks juba võimeline, sest trennis on ta latti korduvalt tänasest kõrgemalegi sättinud. Pigem sai nüüd saatuslikuks väsimus, kuivõrd ta alustas seekord ehk liiga madalalt ja katseid kogunes palju. «Enam ei jõudnud lihtsalt jalga alla panna,» põhjendas ta erialasele keelele üle minnes. Seejuures vääris tähelepanu, et rekordkõrgusele minnes suutis Tafenau suurema osa Lasnamäe hallist endale kaasa elama panna. Kuidas? «Kui sportlane on emotsionaalne, siis elab ka rahvas kaasa,» selgitas värske Eesti sisemeister.

Tafenau lähimaks eesmärgiks on teha hea võistlus suvisel noorsoo EM-il, kus ta tahab kindlasti 2.20 ületada. Pikemas perspektiivis on plaanis ka kunagi Eesti rekordit rünnata. «Sest muidu poleks ju mõtet teha,» ütles mees.

Huvitavalt tundis end ka Lumi, kes nentis, et vahel võib ju ka kavalust kasutada – et kui ise pole vormis, siis tuleb kuldmedal ka teisiti (naerab). «Ja hea kui õpilane ka võidab, sest see motiveerib, mitte nii, et treener tõmbab kogu aeg koti pähe,» lisas ta. 

«Eks see tõenäosuse statistika hakkab ka minu vastu mängima: kui liiga pikalt võidad, hakkavad tulema ka üksikud kaotused. See on paratamatu,» filosofeeris Lumi, kes püüab kindlasti veel paar aastat Eesti parim olla. Lisaks kripeldab temas endiselt soov isa kunagine rekord 2.23 ületada. «Ma ei tunne end üldse vanana, ega ka nii nagu oleksin kehvem või nõrgem kui viis aastat tagasi. Täitsa võimalik, et see 2.24 ja rohkem veel tuleb,» usub Lumi. Praegu hoiab ta aga pöialt, et hiljuti hüpatud 2.20-ga EM-ile pääseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles