Põnev duell: kas Kalle Rovanperä on oma R5-autol kiirem, kui papa Harri vanal WRC-masinal?

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teie ees on titaanide heitlus, põlvkondade lahing. Škoda Motorsport otsustas ära proovida, kuidas nende 13 aastat vana Fabia WRC tänapäevasele Fabia R5 ralliautole vastu saab. Ja kes sobiks paremini seda võrdlust teostama kui ühe perekonna kaks erinevat põlvkonda – Kalle ja Harri Rovanperä.

«Ma pole oma elus varem nii elevil olnud,» ahhetas noor Kalle võimaluse peale oma isaga mõõtu võtta. Kui noor soomlane on praegu Škoda tehasesõitjaks, siis isa Harri sõitis viimati MM-rallil 2006. aastal ja seda just Fabia WRC-l.

«Ma olin üksnes pisike laps, kui mu isa võidu sõitis, nii et ma ei mäleta eriti midagi. See teeb selle võimaluse koos sõita seda nauditavamaks,» rääkis Kalle. «Oli imeline näha, kuidas mu isa oma keskendatuse leidis, kiirust kogus. Lõppudelõpuks oli see nagu päris ralli.»

Saksamaa metsade vahel lahti rullunud duellis jäi lõpuks peale noorem Kalle, kes läbis lühikese kiiruskatse ajaga 1.29,2. Harri ajaks mõõdeti 1.33,2.

Suur osa sellest ajavahest on kinni praktikas – noorem Rovanperä on siiski aktiivne rallisõitja, tema isa spordi mõttes pensionär. Aga eks on ka masinad viimase tosina aastaga edasi arenenud. «Auto seaded on tänapäeval väga täpsed ja R5 rakendab jõudu väga ühtlaselt ja ootuspäraselt. Sellepärast on ka sõidustiil veidi erinev sellest, mis vanasti oli. Minu jaoks on just seal suurim erinevus,» selgitab Harri Rovanperä, kes võitis karjääri jooksul ühe WRC-ralli.

Tänapäevane Fabia R5 ja vana Fabia WRC.
Tänapäevane Fabia R5 ja vana Fabia WRC. Foto: Škoda Motorsport
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles