Postimees TV: Eesti langevarjurid püstitasid Floridas rekordi

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti langevarjurid püstitasid reedel, 22. veebruaril Floridas uue Eesti rekordi, moodustades vabalangemises kaks järjestikkust 22-st inimesest koosnevat kujundit.  

Langevarjurid alustasid nädalase treeninglaagriga Floridas DeLand’i lennuväljal laupäeval, 16. veebruaril, uus rekord sündis laagri viimasel päeval. Tegemist on Eesti esimese mitme punktiga suure kujundi (ingl k sequential bigway) rekordiga, mis tähendab, et vabalangemises moodustati kõigepealt üks kujund, seejärel lasid osad langevarjurid üksteisest lahti ja moodustati teine muster. Värsked rekordiomanikud on valdavalt Eesti Langevarjuklubi sportlased, lisaks Narva Langevarjukeskuse ja Sõjaväe Langevarjuklubi liikmeid, Eesti kaitseväelasi ning inglasest treener Pete Allum.

Rekordi püstitamiseks läks vaja kahte sarnaste omadustega hüppelennukit ning seetõttu ei saanud seda Eestis teha. DeLand’i langevarjukeskuses olid Eesti langevarjurite kasutada Twin Otter ja PAC tüüpi lennukid, mis lendasid formatsioonis üksteise lähedal kui langevarjurid 4,5 kilomeetri kõrgusel sealt välja hüppasid. Esimese hüppaja lennukist lahkumisest kuni rekordi kokku saamiseni kulus 46 sekundit ning langevarjurid kukkusid samal ajal maa poole kiirusega umbes 200 km/h. Lisaks rekordis osalenud 22-le sportlasele olid hüppel kaasas kaks kaamerameest, kes soorituse videole jäädvustasid.

Rekordiprojekti koordineerinud Eesti Langevarjuklubi instruktori Kaido Raudvere sõnul oli uus rekord samm edasi 2017. aasta jaanuaris Portugalis püstitatud suure kujundi rekordist. Tookord oli osalejaid rohkem, 28, kuid vabalangemises moodustati ainult üks kujund.

«Seekord võtsime ette keerulisema väljakutse teha taevasse ühe hüppe jooksul kaks erinevat mustrit. Selles kategoorias seni rahvusrekord puudus. Eriti hea meel on muidugi selle üle, et saime uue rahvusrekordi sündi tähistada vahetult Vabariigi aastapäeva eel,» ütles Raudvere.

Raudvere järgmine suurem plaan on organiseerida 40 langevarjurist koosnev rekord kahe aasta pärast Eestis. «Asume läbirääkimistesse Õhuväega, et saaksime kasutada nende uusi lennukeid M-28.»

Eestlasi treeninud Pete Allum on omal alal üks maailma tippe, olles alates 1979. aastast sooritanud üle 33 000 langevarjuhüppe. Eesti rekordis sai ta osaleda, kuna vastavalt Rahvusvahelise Lennuspordi Föderatsiooni (FAI) reeglitele võib suurte kujundite rahvuslikes rekordites osaleda ka teatud protsent välismaalasi – kui palju, on iga riigi enda otsustada. Eesti Lennuspordi Föderatsiooni otsusel võib kujundis olla üks välismaalane, olenemata kujundis osalevate inimeste üldarvust.

Suurima vabalangemises tehtud kujundi maailmarekord pärineb 2006. aastast, mil Taimaa kohal 400 maailma parimat langevarjurit hiiglasliku mustri moodustasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles