PM Seefeldis. Väriseval häälel Saarepuu: see on meile liiga ränk… Aga mina ei saa siin vastutust võtta (2)

Andres Vaher, Seefeld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Saarepuu.
Anti Saarepuu. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti suusakoondise peatreener Anti Saarepuu ütles, et ootab eile lahvatanud ning Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu puudutavas dopinguskandaalis samamoodi selgust nagu avalikkus. «Aga lõppegu see lugu, kuidas tahes, mina ei saa võtta vastutust selle eest, mida ma ei tea ja millega ma pole mitte kuidagi seotud,» lausus Saarepuu Postimehele.

Kas ja milline on teie lisateave võrreldes eilse õhtuga?

Ainult niipalju, et Eesti suusaliit on suhelnud Austria konsuliga. Aga kas keegi neist on jõudnud meie sportlasteni või kas neid on juba üle kuulatud või midagi muud, seda ei tea. Ehk sisuliselt ei tea ma endiselt mitte midagi.

Eile püüdsite ise sportlastega ühendust saada. Kas ka täna?

Jah, olen proovinud, aga telefonid ei vasta. Küllap neilt on ära võetud. Eile õhtul helistasin veel FISi (Rahvusvaheline suusaliit – toim), et küsida «Miks? Kes? Kus? Millal?», aga sain vastuse, et ka neil pole vähimatki lisainformatsiooni. Täpselt samasugune teadmatus. Minu kui peatreeneriga pole keegi – ei korraldajate, FISi ega politsei poolt – ühendust võtnud ega midagi küsinud.

Looga samuti seotud Austria koondise peatreener Knut Nystad rääkis värskelt loo detailidest võrdlemisi põhjalikult. Ta oli need saanud Austria politseilt. Kas võib oletada, et austerlastel on oma ametivõimudele lähem juurdepääs?

Ma ei tea seda. Lugesin ka seda intervjuud, aga oskan vaid öelda, et minul puudub igasugune info.

Olete püüdnud ka Andrus Veerpaluga ühendust saada?

Täna pole ma teda näinud ega rääkinud. Eile küsis ta minult, kas ma tean midagi.

Miks elasid Karel ja Andreas muust koondisest eraldi?

Karel ongi kõik oma elamised ise pannud. Nii ka seekord – ta soovis elada staadionile lähemal, et oleks mugavam trennis käia ja broneeris detsembris endale selle koha. Rohkem ma ei teagi.

Andreas?

Karel ütles, et seal on ruumi küll, hea mugav käia ja Andreas tuleb tema juurde. Ma ei tea.

Kas nüüdsete uudiste valguses võib järeldada, et sportlaste elamised ja muu logistika peaks olema süsteemsemalt korraldatud?

Jah, nõus. Aga samas on sportlaste voli elada paremates tingimustes. Keegi ei saa neid kohustada ööbima ametlikes hotellides. Kui kellelgi on raha olla nelja- või viietärnihotellis, siis palun väga.

Ehk nad elavad siin oma rahakotil?

Jah, Eesti suusaliit maksab ainult ametlike majutuste eest.

Kas möönate, et praeguste uudiste valguses omab see detail uue tähenduse?

Ma isegi ei oska seda öelda. Me ei ole ka maailma karikatel võtnud alati ametlikke majutuskohti. Karel on ka seal vahel ise endale lähemale pannud. Davosis näiteks elamegi korterites. Need on odavamad. Kindlasti pole seal olnud mingit trendi, et Karel ja Andreas oleks tahtnud elada koos või midagi sellist. Kindlasti mitte.

Mis mõtteid eilne politsei pressikonverentsil räägitu ja ka sellele järgnenu on tekitanud?

Ma lihtsalt ei suuda seda uskuda. Nagu mingi actionfilm. Tõsiselt hirmutav. Ma ei tea, mida öelda. Meie hotellis pole keegi käinud, kellegi käest pole midagi küsitud. Täiesti…

Teadmata veel loo lõplikku lahendust, siis kas ja millistel asjaoludel olete valmis peatreenerina võtma vastutuse?

Kõik, mis puutub seda lugu, siis selle eest mina kohe kindlasti ei vastuta. Ma ei saa vastutada selliste asjade eest, millest on juttu olnud. Et neid jälgiti. Või veredoping. Nullteadmist ja -kuulmist.  Ma ei saa vastutada selle eest, mida ma ei tea. Ükspuha, milline tuleb tulemus. Jah, teadmatus ei ole vabandus, aga mul ei ole võimalik olla sportlastega 24/7 koos. Mulle on see täielik pomm!

Aga kas tunnistate, et niigi võrdlemisi räbalas seisus Eesti murdmaasuusatamisele on see ränk hoop?

Liiga ränk… (Saarepuu viskab pilgu maha, ta hääl väriseb). Ma ei tea, liiga ränk.

Kas tahet edasi pingutada leidub?

Ükspuha, milline on loo lõpplahend, mõjub see rängalt kõigile. Mulle, määrdemeestele, veel väga paljudele, kes suusatamisega seotud. Eile õhtul lihtsalt istusime kõik koos, rääkisime, püüdsime analüüsida ja… Valus. See mõjutab paljusid karjääre ja elusid. Liiga karm pauk paljudele. Kui veel mullu olnuks näiteks mul võimalus minna välistiimi abitreeneriks, siis täna… Välistatud.

Kas Eesti paneb homme teateneliku välja?

Ei saa panna. Marko Kilp ja Henri Roos on juba koju lennanud. Tegime isegi FISi järelpärimise, kas saaksime üles anda Raul Seema – tal on FIS-kood aktiveeritud – ja kasvõi kolm vahetust ära sõita. Aga vahetust saab teha ainult haige sportlasega. Kahjuks ei ole Kareli ja Andrease puhul tegemist haigestumisega. Kahjuks jääb seega sõitmata. 50 kilomeetris on stardis Raido Ränkel ja Kaarel Kasper Kõrge.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles