Anti Saarepuu intervjuus Postimehele: mul puudub Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri suhtes igasugune austus (22)

Andres Vaher, Seefeld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Saarepuu.
Anti Saarepuu. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Austrias Seefeldis dopinguga vahele jäänud Eesti suusataja Karel Tammjärv ütles reedel pressikonverentsil, et dopingutarvitamine sai alguse 2016. aastal, kui jutuajamisel Mati Alaveriga pakkus viimane kontakti Saksa arstiga, kes taolisi asju korraldab. Asjast oli teadlik ka Andrus Veerpalu. Ent Team Haanja ja Eesti suusakoondise treener Anti Saarepuu vannub jätkuvalt, käsi südamel, et temal polnud hämaratest tegudest aimugi. 

Kas saad panna käe südamele ja öelda, et sportlasena või hiljem treenerina pole sa mitte mingil moel ise dopingut tarvitanud ega selle tarvitamist mingil moel soosinud? 

Jah, saan öelda. Ma ei tea, mis must saab edasi, aga see on minu jaoks tohutu šokk. Jaa.

Mul ei ole sõnu, mida ma läbi elan. Tahaksin su peale karjuda või vihastada, aga ma ei oska seda. Olen tohutult pettunud ja ütlen, et mul polnud asjaga mingit seost. 

Eks ma saan aru, et mu elu on rikutud. Nagu ka nendel inimestel, kes selle eest vastutavad, aga seda vastutust ei võta. See on kõige hullem. Mulle tulevad sõnumid nendelt, keda ma isegi ei tunne ning need avaldavad mulle toetust. Täna võin ma öelda, et olen olnud tema Team Haanja treener. Need lepingud, sportlaste kaitsmised, olen ju sinna raisanud kogu oma energia - kas see siis ongi tasu mulle? 

Mis pilguga sa mõtled ja vaatad täna seda, et niisuguse asjaga on seotud mees, kes on sind Eesti koondises ise treeninud ja Team Haanja juures väga suurt rolli omanud ehk Mati Alaver?

Ma ei tea, kas ma suudan temaga ikka kuidagi rääkida, ma ei tea. Ütlesin ka Karelile seda, kui tema mulle hommikul tõe avaldas. Ma ei tea, kas ma suudan temaga kunagi ühtegi sõna vahetada.

Olen tohutult pettunud ja ütlen, et mul polnud asjaga mingit seost.

Aga Andrus Veerpaluga? 

Mul puudub austus. 

Kui varasemalt Andruse ja Jaagu hiilgeaegadel need jutud käisid, kas see jõudis sinu teadvusse, et sellised asjad võisid toimuda ka varem?

Tollal kui ma sporti tegin, ei uskunud ma seda kuidagi. 

Sa arvasid, et kõik on puhtad?

Ma arvasingi nii, nagu ma praegugi arvasin. Eile küsiti, kas te olete koondises dopingust rääkinud. Ütlen, käsi südamel, et ma ei tule selle peale, et sellest rääkida. Minu jaoks oli meie tiim puhas. 

Minu jaoks oli meie tiim puhas. 

Ja räägitud sündmused on mingite vihjete põhjal kokku luuletatud? 

Ma ei tea seda. Kogu selle aja olen ma üritanud mingit puslet kokku panna, miks Karel on eraldi olnud või teinud. Või kui Karel rääkis nendest käimistest - ma isegi ei teadnud, et  ta oleks kusagil käinud!

See oli puhkeaeg?

Puhkeaeg jah. Suvel on meil kaks nädalat laagrit ning seda, mida sportlased kaks nädalat või kümme päeva teevad, ma ei jälgi.

Anti, kas sul on kõikide nende aastate jooksul, mitte ainult 2016. aastal, vaid ka varem, mõnel suvalisel hetkel Mati või Andrusega mis iganes teemal olnud juttu dopingust? 

Ei, mul ei ole seda juttu olnud nende kahe mehega.

Ma uskusin siiralt, et äkki Eesti suusatamise viimase aja edu ongi veidi minu treeneritöö taga.

Kas sa nüüd täiesti uue teadmise valguses kahetsed, et sa mingilgi moel Matiga seda teemat ise üles ei võtnud või ongi käes hetk, et sa ise ei osanud midagi sellist oodata?

Ma ei osanud midagi sellist aimata. Ega kuidagi nagu oodata või... Ma saan täna ainult endast rääkida. Kui ma räägin nüüd kahest õhtust, millal ma olen tiimiga maha istununud, siis tundub, et Eesti suusatamine tegi mingil määral natukenegi paranemismärke. Ma uskusin siiralt, et äkki seal ongi natukenegi minu treeneritööd taga. Ma siiralt uskusin seda... Ja mida see üldse siis tähendab, kui suur on üldse treeneri roll tänases spordis? Kui ma kuulen, mida praegu Karel räägib, see on nagu... Mis toimub?! (Hingab sügavalt)

Siin oli väga palju uut infot ka sinu jaoks?

Jah... See, mida Karel siin (pressikonverentsil – toim) rääkis, seda me rääkisime 45 minuti jooksul, seda Karel ise rääkis mulle. Leppisime kokku, et hommikul räägime, ja läksime magama. Lähen hommikul Kareli tuppa ja – et jutt oli ju, et annan teile teada, millal pressikonverents on ja mis kell – küsin: «Andreas magab veel või?» Ta ütles, et: «Ei, Andreas läks minema.»

Kas sul endal üldse on tahtmine Andreasega sellest rääkida või on kõik niigi selge?

(Hingab sügavalt välja) Ma ei tea. Ei... ei ole.

Andreas Veerpalu sai Seefeldi MMi suusavahetusega sõidus eelviimase ehk 57. koha. Ta kasutas veredopingut.
Andreas Veerpalu sai Seefeldi MMi suusavahetusega sõidus eelviimase ehk 57. koha. Ta kasutas veredopingut. Foto: Tairo Lutter/Montaaž

Ei ole tahtmist või ei ole selge?

Ei ole mingit tahtmist hetkel küll, sest Andreas on ju põhimõtteliselt harjutanud Andruse plaanide järgi. 

On sulle teada, millal sa Tallinna lennujaama väravast sisse astud?

Hetke seisuga mul ju lennuk...

Esmaspäeval?

Esmaspäeva hommikul jah. See on läbi Varssavi. Minu meelest oli see vist peale lõunat, saabumise aeg Tallinna. 

Kas juhtunu on juba kohale jõudnud?

Suurem pauk jõudis mulle eile õhtul kohale. 

Sinul selles mõttes mingit kättemaksu kellegi poolt pole ju ka põhjust karta?

Mis mul karta on? Minu sõnad on, et need inimesed, kes seda tegid... kas nad saavad aru, millega nad hakkama on saanud? Ma ei suuda seda endale teadvustada. 

Aitäh sulle praegu!

Aitäh.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles