Seefeldi dopinguskandaali vilepuhuja: vaatasin aknast välja ja nägin ainult ühte lahendust

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Dürr Tour de Ski lõputõusul.
Johannes Dürr Tour de Ski lõputõusul. Foto: SCANPIX

Sotši olümpiamängudel positiivse dopinguproovi andnud Austria suusataja Johannes Dürr, kelle paljastused on seotud ka Karel Tammjärvele ja Andreas Veerpalule saatuslikuks saanud politseioperatsiooniga «Aadrilaskmine», meenutas oma vahelejäämist 2014. aastal.

Dürr sai 2014. aastal Tour de Skil kolmanda koha, ent jäi seejärel olümpiamängudel vahele EPO tarvitamisega ja tema tulemused tühistati.

Eelmisel kuul linastus Saksamaa telekanali ARD järjekordne dopingudokumentaal «Salajane doping: kulla ahnus - tee dopingulõksu», milles Dürr rääkis, kuidas ta dopingut tarvitama hakkas. Väideavalt oli ka Dürri arstiks sakslane Mark Schmidt.

«Jutud dopingutarvitamisest pole pelgalt kurvad jutud, vaid karm reaalsus. Need kutid, kes kinni võeti, on minu sõbrad (vahele jäänud austerlased Max Hauke ja Dominik Baldau – toim). Kõik, mis viie aasta eest juhtus, tuli pauguga meelde,» ütles Dürr.

Austerlane kirjeldas Sotši olümpiamängude kõige raskemat tundi: «Pärast positiivset proovi pandi mind hotellituppa lukku. Mul ei olnud õigust kasutada mobiiltelefoni, ma ei saanud mitte kellegagi rääkida. Vaatasin lihtsalt aknast välja ning nägin vaid ühte väljapääsu: hüpata alla ning lõpetada kõik.»

Dürr selgitas, et kogu tema elu toetus suusatamisele ning ühtäkki oli ta kõigest ilma. «Täna ma mõistan, et see on argpüksi mõtteviis. Olen šokeeritud, et omal ajal niimoodi mõtlesin. Mul on ju perekond, kelle eest hoolt kanda,» jätkas Dürr.

Austerlane selgitas, et tal oli raske inimesi petta ning seetõttu elas temas justkui kaks iseloomu. «Kujundasin välja teise iseloomu, sest muidu poleks ma mentaalselt sellega hakkama saanud. Ma olen aus inimene, aga seda rongi enam tagasi ei kutsu. Olin vahepeal hulluks minemas, kuid suutsin ikkagi nõela veeni lükata ja petta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles