Galerii: kaotusseisust välja tulnud Kalju võitis Superkarika

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koduse jalgpallihooaja avanud superkarikafinaalis alistas Nõmme Kalju 3:2 FCI Levadia.

Kui Eestis on jalgpalli mängimisega tavapäraselt alustatud lumehangede vahel või viimati pakase tõttu sootuks sisehallils, siis tänavu tervitas esimest mängu kaunis päikesepaisteline ilm. Fänne tuli Sportland Arenale Superkarika võitja selgumist kaema tubli 641 – kes juba valimisjaoskonnas käinud, kes siirdusid sinna lõpuvile järgselt.

Jalgpallurid käitusid väljakul esialgu tüüpiliste poliitikutena, ehk esinesid alla lootuste. Mitte et selles oleks midagi üllatavat olnud, sest on ju hooaja alguses ikka meeskonnad rabedamas vormis ja praaki lipsab sisse tavapärasest rohkem.

Tõsi, eksimusi saavad mängijad endale lubada vaid ründefaasis (ja seda tehti ohtralt!). Prohmakad kaitses, nagu avavärava põhjustanu, on lubamatud.

Käis matši 39. minut, kui Kalju poolkaitsja Deniss Tjapkin avastas end kaitseliinis palliga. Mees hindas endal olevat küllaldaselt aega, pööras end näoga väravavaht Pavel Londaku suunas, et pall sinna suunda mängida … Ja ei pannud tähele selja tagant palli noolinud Igor Žurahovskit. Ukrainlane lõi palli kaljuka jalalt ära, edenes sellega veel kümmekond meetrit ja saatis siis kauglöögi püüdmatult Londakust vasakule alanurka.

Sel hetkel võis eeldada, et kui see ei jää ka päris mängu ainsaks väravaks, siis vähemalt parimaks. Reaalsuses oli sel lõpuks probleeme esikolmikusse mahtumisega. Sest teisel poolajal jäi mänguks!

Esimest korda sahises võrk juba paariminutilise mängu järel, kuid Igor Subbotini tabamus tühistati mõneminutilise kohtunike konsultatsiooni tulemusel, sest Alex Matthias Tamm tegi eelnevas olukorras vea väravavaht Sergei Lepmetsa vastu. Meeste kokkupõrke tulemusel veetis Eesti koondise väravavaht mitu minutit kunstmurul ja pidi tosin minutit hiljem mängust lahkuma.

Enne seda jõudis Kalju tema vastu veel mängu viigistada, kui Liliu jooksis karistusalas otsa Dmitri Kruglovile ja teenis penalti, mille realiseeris Maximiliano Ugge.

Kalju juhtvärav 63. minutil – Liliu tsenderdus vasakult äärelt, Tamm meetri kauguselt sisse koksamine – läks juba Artur Kotenko võrku.

Valitseva Eesti meistri võidu kindlustanud värav järgnes veel kaheksa minutit hiljem ja see oli selline mammu, milliseid näeb siinses jalgpallis vast kord aastas. Andri Markovitš võttis vasakul äärel ette kolm Levadia kaitsjat, lükkas palli ühel neist jalge vahel läbi, pressis enda keha kahe vahelt läbi, jättis kõik kolm kiirusega selja taha, tõstis pilgu ja saatis palli läbi Kotenko näppude ristnurka. Fantastika!

Oivalise tabamusega sai 74. minutil Levadia poolt hakkama ka Kirill Nesterov, kes virutas vasaku jalaga otse õhust palli väravasse ning tõi mängu taas põnevuse, kuid esteetilist väärtust oli ses siiski vähem kui Markovitši kollis.

Kuigi viimased 20 minutit Levadia üritas, viigiväravani ei jõutud. Ühe olulise statistikaga nad protokolli siiski jõudsid: Jevgeni Osipov saadeti neljandal minutil teise kollase kaardi tõttu väljakult minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles