Algo Kärp: keelatud võtted töötavad vaid siis, kui sportlane ka ise kõva on (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algo Kärp.
Algo Kärp. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eile dopingutarvitamist avalikult tunnistanud Algo Kärp ei osanud usutluses Kuku raadiole öelda, kas ta oleks teo üles tunnistanud ka siis, kui Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu poleks vahele jäänud.

Kas sul on pärast ülestunnistust kergem olla ka?

Jah, mul on vaimselt oluliselt kergem olla. Suudan reaalselt asjadega tegeleda ja inimestega normaalselt suhelda.

Kui Tammjärv poleks rääkinud, kas oleksid välja tulnud?

Ma ei oska kohe sellele vastata. Ma võtsin enda jaoks otsuse vastu eelmise aasta augustis, et ma ei kasuta seda verd, mille olin talveks välja võtnud. Ma ei mõelnud enam igapäevaselt sellele. Kuna ma ei suutnud end talveks vormi saada, siis olin tegelikult spordiga lõpetanud. Haigestusin oktoobris treeninglaagris ning olen pärast seda ainult arstide vahelt käinud.

Palun kirjelda seda kohtumist Mati Alaveriga, kui sa temalt dopinguarsti kontakti said.

Mul on kehv mälu vist, sest ma ei mäleta seda ülidetailselt. Mati vahendas selle kontakti mulle, aga tema poolt ei tulnud survet või soovitust. Vahendas väga lakooniliselt, et on võimekas füsioloog ja tipptasemel arst. Ma oleks võinud sellest toast lahkuda igasuguse otsusega.

Said sa juba vestluse käigus aru, et sul on võimalus dopingut tarvitama hakata?

Jah, ma tahtsin kiiremini suusatama hakata ja Mati vahendas mulle tema kontakti. Sain sellest aru.

Kuidas dopingutarvitamine kõik välja nägi?

Ma ei taha väga detailselt sellest rääkida. Soovin enne kõik antidopingule ära rääkida.

Mitu protseduuri sa selle ajaga tegid?

Üsna vähe. Kasutasin dopingut Lahti MMil ja Pyeongchangi olümpial, lisaks Planica MK-etapil. Jah, kasutasin ka olümpial keelatud võtet, aga keelatud võtetest pole alati kasu. Ilmselt saavad keelatud võtted toimida alles siis, kui ka sportlane ise on kõva. Aga ma ei õigusta kuidagi dopingutarvitamist.

Mis sa praegu teed?

Hetkel ma tööl ei ole. Käin koolis ja õpin ametit. Olen mõnda aega ka tööd otsinud. Soovin kooli ära lõpetada ja eluga edasi minna. Pean elus uue lehe keerama.

Kas te omavahel Andrease ja Kareliga ka dopingutarvitamisest rääkisite?

Andreasega ei rääkinud kordagi. Kareliga rääkisin ainult nii palju kui vaja oli. Kuna sel hooajal ma MK-etappidel ei käinud, siis Kareliga ma sel teemal polegi tänavu rääkinud. Telefoni teel neid asju ei arutata ja omavahel me väga tänavu kokku pole puutund.

Andrease dopingutarvitamisest sa polnud varem teadlik?

Mina ei olnud Andreasest teadlik. See uudis tuli mulle avalikuks kolmapäeval.

Kas oskad praeguses skandaalis näha suuremat seost ka 2011. aasta skandaaliga?

Mati Alaver on inimesena hea inimene, treenerina absoluutne tipp. See oli viga, et ta kontakti vahendas, aga see oli minu viga, et ma otsuse vastu võtsin. Tulles aga küsimuse juurde, siis mul ei ole selles suhtes mitte midagi öelda. Tean, kui palju nägi Andrus vaeva. See on tunnustust vääriv. Minu jaoks on ta puhas sportlane.

Kas sa usud et Andrus oli puhas?

Jah, ausalt usun. Ma ei näe alust, miks ma peaks kahtlema.

Oled politsei ja antidopinguga ka juba rääkinud?

Politseiga ma ei teagi, kas mul on vaja ühendust võtta. Antidopinguga võtsin hommikul ühendust ja suhtleme jooksvalt edasi. Teen nendega igati koostööd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles