Dopinguajakirjanik Hajo Seppelt: Alaveri otsitakse rahvusvaheliselt taga (3)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver Tehvandi staadionil Otepääl.
Mati Alaver Tehvandi staadionil Otepääl. Foto: Jürgen Puistaja / Kanal 2

Tuntud Saksa dopinguajakirjanik Hajo Seppelt andis täna Twitteris teada, et suusatreener Mati Alaveri otsitakse rahvusvaheliselt taga. Eesti võimud ei kinnita seda.

«ARD dopingutoimetuse andmeil otsib politsei rahvusvaheliselt taga eestlast Mati Alaveri, kes on seotud Erfurdi afääriga. Kahtlustus: Alaver oli üks juhtfiguuridest. Siseringi liikmed väidavad, et tema oligi see Kindral – sisemine hüüdnimi ühele peaideoloogidest,» säutsus Seppelt.

Seppelt kommenteeris Postimehele, et rohkem infot dopinguskandaaliga seotud eestlaste kohta tal praegu pole.

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonijuht Kirsti Ruul ütles, et neil praegu puuduvad andmed Alaveri rahvusvahelise tagaotsimise kohta. «Kui mõni riik kuulutab kellegi tagaotsitavaks ja selle kohta nii-öelda määrus tuleb, siis politsei tegutseb vastavalt, aga hetkel seda pole,» lisas ta.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistik märkis, et neile ei ole ka jõudnud rahvusvahelist tagaotsimismäärust Alaveri suhtes. Küll esitas prokuratuur täna Alaverile kahtlustuse seoses dopingule tarvitamise kallutamisega. Mees on ka kinni peetud.

Dopingusaagat uuriva Austria riigiprokuratuuri Innsbrucki osakonna kõneisik Thomas Willam sõnas, et kuigi alpiriigi võimud on Kasahstani suusameeskonda abistava Alaveri suhtes uurimist alustanud, pole nad teda rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutanud.

Teadaolevalt on dopingujuhtumi asjus alustanud juurdlust ka Saksa riigiprokuratuuri Müncheni 1. osakonna töötajad. Sealsed kõneisikud polnud täna kommentaarideks kättesaadavad: ametiasutus sulgeb argipäeviti uksed juba kell 12.

Ei Interpoli ega Europoli leheküljel ole üles pandud Alaveri tagaotsimiskuulutust.

Seppelt ise ei soovi praegu avaldada, milline riik ja kuidas otsib Alaveri taga. «On saladus… sorry,» seisis tema mobiilisõnumis.

Saksa ajalehe Süddeutsche Zeitungi käsutuses olevate materjalide kohaselt on uurijatel olemas tõendeid, et üht Kasahstani suusameeskonna abilist kutsuti Erfurdist juhitud dopinguvõrgustikus Kindraliks.

Tegemist on kõrgelt respekteeritud isikuga, kes olevat vigases saksa keeles Kasahstani suusatajale Aleksei Poltoraninile kohtumisi Saksa dopinguarstiga doktor Mark Schmidtiga kokku leppinud, kasutades selleks Soome SIM-kaarti.

Isik olevat dopinguhaarangute ajal olnud päris lähedal Seefeldile Austrias, kus suusatamise maailmameistrivõistluste ajal peeti kinni peale Poltaranini ka austerlased Dominik Baldauf ja Max Hauke ning Eesti koondislased Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu.

Sportlased on andnud uurijatele tunnistusi ja on tänaseks vabadusse lastud.

Seppelt on Saksa telekanali ARD ajakirjanik, kes on spetsialiseerinud dopingu kajastamisele. Ta oli üks esimesi, kes kajastas dopingureidist Seefeldis.

Seppelt koos oma meeskonnaga on teinud ka dokumentaalfilmi, kus infoandjana esineb Austria suusataja Johannes Dürr, kes jäi 2014. aasta Sotši olümpial vahele dopinguaine erütropoietiini (EPO) kasutamisega.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles