Eesti koondis saab tipptasemel väravavahtide treeneri

Toimetas Kris Ilves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meeste käsipallikoondise uus väravavahtide treener Janne Ekman.
Eesti meeste käsipallikoondise uus väravavahtide treener Janne Ekman. Foto: EKL

Eesti meeste käsipallikoondise taustatiimi lisandus käimasoleva 2020. aasta Euroopa meistrivõistluste valiktsükli lõpuni Jan «Janne» Ekman. Tunnustatud 51-aastane soome-rootslane ühineb Thomas Sivertssoni ja Martin Noodlaga väravavahtide treenerina.

«Me ei suutnud novembris leida õiget inimest, aga väravavahtide treeneri palkamine oli alati meie plaanides,» sõnas peatreener Sivertsson. «Olen Jannega koos töötanud ja tean, et ta sobib meie tiimi suurepäraselt. Ta toob kamaluga kogemust ja kuigi meil on head ja juba väljakujunenud puurivahid, siis alati on arenguruumi.»

Janne Ekman sündis 1967. aastal Helsingis, kuid kolis 12-aastaselt Rootsi ning kasvas seal tippkäsipalluriks. Väravavahina esindas ta mitmeid Rootsi klubisid, võitis Hammarby IF-ga kahel korral meistrikulla ning mängis ühe hooaja ka Norras. Aastatel 1988-89 esindas ta viiel puhul Rootsi koondist ning 2003-07 29 korda sünnimaa rahvusmeeskonda.

Treenerina alustas Ekman tööd kõrgliigaklubis Eskilstuna Guif, kus on alates 2016. aastast peatreener. Kahel viimasel hooajal kaotas Guif veerandfinaalis hilisemale meistrile IFK Kristianstadile. Lisaks on Ekman viimased kuus aastat olnud Rootsi naiste koondise väravavahtide treener ning juhib kohaliku käsipalliliidu kollkiprite koolitussüsteemi.

«Kui Thomas helistas, siis haarasin kohe sellest põnevast väljakutsest. Lõpetan oma 12-aastase töö Guifis selle hooajaga ja kuna nautisin Rootsi naiste koondise juures Thomasega koostööd, siis võimalus treenida Eesti rahvusmeeskonna väravavahte kõlas suurepäraselt,» selgitas Ekman Eesti treeneritiimiga liitumise tausta.

«Kunagi isegi mängisin Soomega Eesti vastu ja olen näinud mõningaid tänase koondise mänge. Sain Thomasega rääkides aru, et Eesti Käsipalliliit teeb head tööd, üritab õiges suunas areneda ja ma loodan aidata enamgi, kui ainult koondise treenerina. Aprillis istume maha ja arutame võimalusi korraldada koolitusi nii väravavahtidele kui treeneritele,» lisas Ekman.

51-aastase ekskoondislase mängijakarjäär lõppes tosin aastat tagasi, aga tänaseni kuulub Ekmani nimele Rootsi meistriliiga rekord 529 liigamänguga. «Seda on päris raske lüüa, sest tegin kaasa üle 20 aasta ja jätsin vahele vaid üksikud mängud. Kõik rekordid küll kunagi purunevad, aga selleks peab keegi 20 aastat vigastustevabalt mängima,» vihjas Ekman.

«Väravavahtide treenimine pole isegi tippriikides veel saanud prioriteediks, ehkki peaks. Ma pole kohanud perfektset käsipallurit – kõik võivad areneda, vanus pole siin üldse oluline. Ma ei kavatse teha suuri muutusi, vaid tuua värskeid ideid ja parandada pisiasju nii tehniliselt kui taktikaliselt,» jagas värske Eesti koondise treener oma mõtteid.

Juba vähem kui kuu aja pärast ootavad Eesti koondist ees järgmised valikmängud, kui 11. aprillil kohtutakse Kalevi spordihallis Lätiga ning kolm päeva hiljem mängitakse lõunanaabritega Valmieras. 4. alagrupi tabelit juhib hetkel Sloveenia nelja punktiga, Hollandil ja Lätil on kaks silma, Eesti on kahe mängu järel punktita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles