Rootsi laskesuusatamise peatreener: murdmaasuusatamine on B-kategooria spordiala

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Rootsi laskesuusatamise koondise peatreener Wolfgang Pichler.
Endine Rootsi laskesuusatamise koondise peatreener Wolfgang Pichler. Foto: Sputnik/Scanpix

Terava keele poolest tuntud Rootsi laskesuusatamise edu peaarhitekt, sakslane Wolfgang Pichler, kritiseeris intervjuus Afdonbladetile korduvalt tänapäeva murdmaasuusatamist.

Mullusel Pyeongchangi olümpiamängudel laskesuusatamise üldsust jahmatanud Rootsi sportlased korraldasid toona tõelise medalisaju, kui Hanna Öberg võitis kulla individuaaldistantsil ja naiste teatenelik teenis hõbeda; mehed võitsid aga kulla teatevõistluses ning Sebastian Samuelssonile riputati kaela hõbe jälitussõidus. Öberg jätkas kullaseeriat ka praegusel Östersundi MMil, tulles 15km individuaaldistantsil maailmameistriks.

Rootsi edu eest vastutav sakslasest peatreener Wolfgang Pichler otsustas Rootsi väljaandele Afdonbladet antud intervjuus muuhulgas sarjata sugulasala murdmaasuusatamist, mis tema sõnul teeb hetkel tõelist vähikäiku.

Nii näiteks juhtis ta tähelepanu täna Östersundis sõidetavale paarisegateatele, kus osaleb 29 riiki, mis peaks olema tema hinnangul talialade maailmarekord, samas kui murdmaasuusatamsises teeb kaasa kümme riiki, kel šanss jõuda medalitele.

«Murdmaasuusatamine on B-kategooria spordiala. Teame seda juba ammu,» vastas Pichler Afdonblati täiendavale küsimusele lõbusalt muheledes.

Rootsi olümpiakomitee kritiseeris eelmisel aastal Pichlerit kui peatreener tunnistas, et tähistas mullust olümpiaedu õlut juues. Nüüd kui Öberg tuli teisipäeval maailmameistriks, tähistas Pichler ühist saavutust jälle meelepärases stiilis. Kui temalt õllejoomise kohta päriti, saatis mees kriitikanooled taas murdmasuusatamise suunas: «See eristabki meid murdmaasuusatamisest, et meie siin joome õlut,» torkas legendaarne treener. «Ma isegi ei tea täpselt, kuidas nemad sellisel puhul käituvad, aga meie ei joo kohvi, vaid võtame õlut.»

Alates 2015. aastast Rootsi laskesuusatamise koondist juhendanud Pichleri hoolealused on võitnud juba kümneid tiitlivõistluste medaleid. Enne rootsi koondisega liitumist, treenis sakslane aastatel 2011 – 2014 Venemaa naislaskesuusatajaid. Praeguseks 64-aastane Pichler on öelnud, et viibib treenerina suure täenäosusega oma viimastel tiitlivõistlusel ning seejärel jääb lõplikult pensionile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles