Statistikanurk: Bø tegi võimsa MMi, aga piire nihutada ei suutnud

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Thingnes Bø.
Johannes Thingnes Bø. Foto: PETTER ARVIDSON / imago images / Bildbyran

Möödunud nädalavahetusel Rootsis Östersundis lõppenud laskesuusapeo valitsejaks kerkis vaieldamatult norralane Johannes Thingnes Bø, kes võitis viis medalit, neist neli kuldset. Ta kordas küll meeste laskesuusatamise ajalugu, aga piire nihutada ei suutnud.

Bø võitis MMil kulla sprindis, meeste teatesõidus, segateatesõidus ja paarissegateatesõidus ning hõbeda jälitussõidus. Kõigil seitsmel alal osalenud Bø jäi medalita individuaaldistantsil ja ühisstardist sõidus, saades vastavalt üheksanda ja 13. koha. Kusjuures ühisstardist sõidus oli norralane enne viimast lasketiiru medalikohal.

Aga nüüd ajaloo kordamisele juurde. Bøst sai neljas meeslaskesuusataja, kes ühel MMil tulnud neljakordseks võitjaks. Varem on sama suutnud prantslane Martin Fourcade (2016 Oslo) ning Bø kaasmaalased Ole Einar Bjørndalen (2005 Hochfilzen, 2009 Pyeongchang) ja Emil Hegle Svendsen (2013 Nove Mesto).

Viie medaliga on MMilt lahkunud nüüd kuus meeslaskesuusatajat: Johannes Thingnes Bø kõrval ka tema vanem vend Tarjei Bø (2011 Hantõ-Mansiisk, 2015 Kontiolahti), prantslane Raphaël Poirée (2004 Oberhof), Fourcade (2013 Nove Mesto, 2016 Oslo, 2017 Hochfilzen), Svendsen (2013 Nove Mesto) ja Bjørndalen (2008 Östersund).

Seega oleks Johannes Thingnes Bø teinud viie kulla või kuue medaliga meeste laskesuusatamise MMi ajalugu. Siinkohal tasub märkida, et vähemalt kuus erinevat ala on ühel MMil olnud kavas alates aastast 2005, tänavu tuli esmakordselt kavva ka seitsmes ala ehk paarissegateatesõit.

Kui mehed pole sääraste vägiteguni (kuus medalit või viis kulda) veel jõudnud, siis kolm naist on oma nime selles arvestuses ajalukku kirjutanud.

Nimelt võitis sakslanna Laura Dahlmeier tunamullu Hochfilzenis viis kulda ja ühe hõbeda, prantslanna Marie Dorin Habert aasta varem Oslos kolm kulda, kaks hõbedat ja ühe pronksi ning norralanna Tora Berger aastal 2013 Nove Mestos neli kulda ja kaks hõbedat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles