«Kui tahad, pane mulle pasunasse,» treenerite nõuandeminutid tennises meenutavad pigem sõud

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arina Sabalenka ja tema treener Dmitri Tursunov
Arina Sabalenka ja tema treener Dmitri Tursunov Foto: Yong Teck Lim / AFP/Scanpix

Treenerite time out`id võeti kasutusele 2009. aastal: nad on lubatud WTA turniiridel, kuid on keelatud Suurtel slämmidel. Mängija võib treeneri seti jooksul väljakule kutsuda ühe korra, samuti oma vastase meditsiinilistel vaheaegadel ja tualetipauside ajal. Eeskirjades on oluline punkt - enne tennisemängija juurde minekut peab treener endale külge panema mikrofoni, et televaatajad saaksid vestlust pealt kuulata.

Ühe sellise etenduse andsid Arina Sabalenka (WTA 9.) ja tema treener Dmitri Tursunov. Valgevene tennisist alustas möödnund nädalast India Wellsi turniiri 1/8 finaali mängu Angelique Kerberi vastu katastroofiliselt: esimesest kümnest geimist õnnestul tal võita vaid kaks. Sel ajal istus Tursunov tribüünil ja isegi ei plaksutanud õpilase õnnestunud soorituste peale. 

«Toetad mind või ei,» küsis Sabalenka treenerilt kui oli ta seisul 1:6, 1:2 väljakule palunud. 

«Ei ... sa mängisid hästi,» vastas Tursunov pärast pausi. Järgnes 20 sekundiline vaikus, mille katkestas Tursunov küsimusega: «Noh, võin minna?» Vaid 11 sõna ja muu mitteverbaalne suhtlus aitas Sabalenkat. Ta võitis teise seti 6:4 ja juhtis kolmandas juba 4:1 kui Kerber kogus ennast ja viis matši võidusadamasse skooriga 6:4.

Jää vait ja hakka mängima!

Sabalanekat ja Tursunovi seob praeguseks kümnekuuline koostöö. Peaaegu iga nende time out on etendus. Üks meeldejäävamaid toimus möödunud aastal Wuhani turniiril Hiinas, mille Sabalenka teatavasti võitis. Enne otsustavat setti ukrainlanna Elina Svitolinaga pidas Tursunov Sabalenka ees järgmise monoloogi: «Mida sa korraldad? Pärast iga lööki sa vahid minu poole? Kas ma olen mingi võlur? Et ütlen võlusõnad ja sa enam eksi?» Vastuseks Sabalenka vaid noogutas ja naeratas vaevumärgatavalt. «Kas sa ei võiks oma suud kinni hoida! Arvad, et oled omast arust Roger Federer, kes vigu ei tee? Kas tema möliseb väljakul? Millest sa järeldad, et kui sa õiendad, siis enam vigu ei tee? Teed vea ja siis veel pritsid tatti! Lõpeta see kontsertide korraldamine ja kätega vehkimine. Vastane ju näeb, et see hüsteeritsev mutt annab kõik ise ära. Jää vait ja hakka mängima!». Otsustavas setis loovutas valgevenelanna Svitloinale kõigest ühe geimi...

Mõned väljavõtted Tursunovi ja Sabalenka vahelistest dialoogidest:

Tursunov: «Ära mõtle seisule!»

Sabalenka:«Mul on see seis savi! Ma lihtsalt ei saa aru, kuidas ma ei suuda palli väljakusse lüüa!»

Tursunov: «Tunned, et pead reketit lõhkuma – lõhu! Aga keskendu pallile, ära muretse seisu pärast. Kui tahad, löö mind,» ütles ükskord Tursunov.

Sabalaneka vastas: «Milleks ma peaksin sind lööma? Madalamale ei saa enam langeda!»

Korista oma debiilne irve näolt ära!

2015. aasta Strasbourgi turniiril ajas muidu intellingentset ja rahulikku Jelena Vesninad endast välja prantslanna Virginie Razzano.

«Mängi oma mängu, ära pööra tähelepanu sellele mida vastane teeb,» ütles treener.

«No mingi imelik tennis käib. Ta teeb mind maha, saadab mind igale poole,» ütles Vesnina, mille peale treener palus tal lihtsalt ära unustada ning tennist mängida. Vesninal see ei õnnestunud. Pärast esimese seti 6:4 võitu kaotas ta kaks järgmist võrdse skooriga 1:6.

Tõelise sõu pani püsti aga Kasahtsatani tennisist Julia Putintseva. 2017. aasta New Haveni turniiri avaringis kaotas ta prantslannale Alizet Cornet`le kuivalt 0:6, 0:6. Seisul 0:3 kutsus ta endale nõu andma treeneri Roman Kisljanski.

Putintseva: «Mida sa nämmutad? Debiilik, vahid oma idiootseid videoid. Lollakas oled või?» 

«Mis sul viga on,» küsis treener

«Mis sul viga on! Istud ja kordagi ei plaksuta mulle, kui ma punkti saan. Vahid oma debiilset videot mingist tühermaast,» oli Putintseva juba täiesti närvis.

Treener: «Mis, sa oled täiesti ebanormaalne?»

Putintseva: «Ebanormaalne oled sa ise! Mul käib pikk geim ja sa kordagi ei aplodeeri!»

Treener: «Teine eksib, ma ei saa teise eksimuse peale plaksutada.»

Putintseva: «Ja mis siis? Teised plaksutavad, kui mina eksin. Vot hakka ka pihta! Aga tema, idikas sügab oma lõusta.»

Treener: «Midagi rohkem ei ole minult vaja? Mingeid nõaundeid pole tarvis? Ma tulin sulle ütlema, et mida teha. Miks sa mind siia kutsusid?»

Putintseva: «Mida sa üldse passid siin?»

Treener: «Ma ju ütlesin, et tulin ütlema, et mida teha.»

Putintseva: «Korista oma debiilne irve näolt ära!»

Treener: «Selge.»

Pärast matši palus kasahhitar treeneri käest oma Instagrami konto kaudu vabandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles