PM Belfastis. Põhja-iirlaste treener vaatas kaotusi Eestile viimati eile õhtul

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaa koondise mängijad loobivad 2016. aasta EMil peatreener Michael O'Neilli taeva poole.
Põhja-Iirimaa koondise mängijad loobivad 2016. aasta EMil peatreener Michael O'Neilli taeva poole. Foto: Liam McBurney / PA Wire/Press Association Images

Põhja-Iirimaa jalgpallikoondise peatreener Michael O’Neill meenutas viimaseid mänge – ja kaotusi – Eestiga lõbusa muige saatel, kuid homme algava uue EM-valiksarja eel sõnas konkreetselt: «Oleme raskes alagrupis, aga meie eesmärk on edasipääs.»

Eesti alistas seitsme ja poole aasta eest enda jaoks ajaloolises EM-valiktsüklis Põhja-Iirimaa kodus 4:1 ja võõrsil 2:1. Vahetult seejärel haaras Nigel Worthingtonilt Põhja-Iirimaa meeskonna ohjad Michael O’Neill, kes viinud koondise täiesti uuele tasemele.

«Eile õhtul sattusin Youtube’ist neid mänge vaatama,» lausus O’Neill esmalt lõbusa naeratuse saatel. «Need olid praegusega võrreldes erinevad meeskonnad ja erinevad treenerid. Oli juba ka valiksarja lõpp.»

Kuid meeskonna ümbersündi selgitas ta nii: «Varem valmistasid meile suurt peavalu mängud vastastega, keda nii-öelda pidime võitma. Viimasel ajal oleme neis kohtumistes sooritusi dramaatiliselt parandanud. Aga homse eel ei tähenda see kõik midagi. Oleme Eestit põhjalikult uurinud ja teame hästi, et keegi pole nendega lihtsalt hakkama saanud. Ka meie ei looda seda.»

Eesti ja Põhja-Iirimaa kõrval kuuluvad alagruppi Saksamaa, Holland ja Valgevene. Põhja-iirlased alustavad kodumängudega Eesti ja Valgevene (pühapäeval) vastu.

«Me ei loo endale liigseid illusioone, vaid anname aru, et sattusime raskesse gruppi. Teame, mis masti meeskonnad on Saksamaa ja Holland. Aga meie eesmärk on sellegipoolest edasipääs. Seetõttu pole ka mõtet salata, et meil on ootus ja isegi väike kohustus kaks esimest kohtumist võita. Oluline on anda kohe valiktsükli alguses endale võimalus, mitte jääda tagaajaja rolli. Seda enam, et mängud võõrsil Eesti ja Valgevevenaga saavad kindlasti olema veel raskemad kui kodus,» lahkas O’Neill.

Põhja-Iirimaa koondise kapten, Šotimaa suurklubi Glasgow Rangersi poolkaitsja Steven Davis oli üks neist vähestest, kes 2011. aasta mängudes Eestiga kaasa lõi.

«Jah, ma mäletan neid mänge. Kaotused valmistasid toona mõistagi tohutu pettumuse. Aga õnneks oli see kõik juba väga ammu ja vahepeal on meie meeskond tohutult arenenud,­» sõnas Davis.

Ta osutas kolme aasta tagusele EM-finaalturniiri kogemusele: «Prantsusmaale pääsemine ja seal edukalt mängimine (Põhja-Iirimaa jõudis debüüdil 16 parema sekka – toim) polnud mitte ainult meie jalgpallurikarjääride, vaid elude kõrghetk. Saime sealt võrratult meeldivaid mälestusi, usku ja enesekindlust.»

Põhja-Iirimaa - Eesti EM-valikmäng algab homme õhtul Belfastis Eesti aja järgi kell 21.45. Täna õhtul harjutab ja annab Windsor Parkil pressikonverentsi ka Eesti koondis, kust Postimees samuti värsked uudised ja arvamused lugejateni toob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles