Östberg kaotas kurioossel kombel neli MK-punkti

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakarikasarja üldliider Ingvild Flugstad Östberg  Seefeldi MMil.
Maailmakarikasarja üldliider Ingvild Flugstad Östberg Seefeldi MMil. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Murdmaasuusatamise maailmakarika kummaline reegel võib halvimal juhul otsustada naiste MK-sarja lõpptulemuse, kirjutas Norra väljaanne Dagbladet, kelle hinnangul tehti detsembris Lillehammeri MK-etapil sarja üldliidrile Ingvild Flugstad Östbergile selgelt liiga.

Norra ajaleht juhtis tähelepanu Lillehammeris sõidetud sprindile ning sellele järgnenud 10km jälitussõidule, kus järjekord määrati varasema võistluse aegade põhjal.

Jälitussõidu võitja teenis 200 MK lisapunkti n-ö minituuri võidu eest. Ka jälitussõidu parima aja välja sõitnule anti 50 punkti, teist aega näidanule 46 jne.

Jälitussõidu liidrina läks rajale Charlotte Kalla, kaks ja poolt sekundit hiljem Therese Johaug. 14,3 sekundit pärast liidrit startis Ebba Andersson ning 19,8 sekundit Kallast hiljem Östberg.

Esimesena finišeerinud Johaug teenis 200 minituuri punkti ning 50 punkti kiirema aja eest. Tagantjärele selgus aga, et Johaug oli Östbergist tegelikult aegalsem(!). Eksitus juhtus nimelt seetõttu, et FIS ümardab jälitussõidu stardiajad ümmarguselt täissekundi peale. Johaugile stardieelseks kaotuseks ümardati 2,5 sekundi asemel 2 sekundit, Östbergi 19,8 muudeti aga 20-ks.

Selle tulemusel sai Johaug sai Östbergi ees täiesti tühja koha pealt 0,7 sekundit edu.

Stardis kaotas Östberg Johaugile 18 sekundit ning finišeeris 17,9 pärast Johaugi. See tähendab, että Östberg suusatas 0,1 sekundit Johaugist kiiremini, aga kaotas FISi reeglite tõttu 0,6 sekundit ja seeläbi ka neli MK-punkti. Johaugist kiiremini suusatanud Östberg pidi rahulduma paremuselt teist aega näidanu 46 punktiga.

Kas tulekul on reeglite muudatus?

Tavatu juhtumi tõttu võib tänavune MK-satri veel dramaatilise lõpu saada, sest ehkki Östberg juhib enne Kanadas Quebecis peetavat finaaletappi Natalja Neprjajeva ees 97 punktiga, läheb Kanadal jagamisele veel 350 punkti. Seega, kui olukord peaks mineam pingeliseks, võivad neli totral moel kaotatud punkti muutuda hindamatuks. Seda tunnistas Dagbladetile ka Norra suusapealik Vidar Löfshus, kelle arvates tuleks kummaline reegel ära muuta.

«Oleks väga kurb kui ta (Östberg – toim) kaotaks just nende nelja punkti pärast üldvõidu,» ütles Löfshus.

Ka FISi võistluspealik Pierre Mignerey oli seda meelt, et reeglid tuleks üle vaadata.

«Kui vahed tulevad väikesed, võib tõesti tekkida keeruline olukord,» märkis ta. «Praeguste reeglite järgi on tulemused õiged, aga mõistame, et seda võib olla keeruline selgitada. Plaanime rääkida reeglite muutmisest tuleva sügise algul, et saaksime õiged ajavahed ka stardiprotokolli.»

Quebecis suusatatakse nädalavahetusel naiste vabastiilis sprint, 10km klassikat ühisstardist ning 10 km jälitussõit (vabalt).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles