PM Belfastis. Kostjaga või Kostjata, selles on küsimus

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Vassiljev.
Konstantin Vassiljev. Foto: SCANPIX

Homme õhtul Belfastis EM-valiksarja avav Eesti jalgpallikoondis ei saa kaadrivalikuga just uhkeldada, ent mõnel positsioonil saab Martin Reimi siiski otsustamisrõõmu nautida.

Rahvuste liiga kodumängus Soomega viiemehelisest neljase kaitseliini juurde siirdunud Reim on viimasel ajal taas pigem pruukinud 5-4-1 joonist. Postimehele teadaolevalt jääb ta Põhja-Iirimaal truuks samale joonisele, ehkki kaitseliini (ja terve meeskonna) liider Ragnar Klavan jääb vigastuse tõttu mängust eemale.

Väravavaht Kõigil neljal korral, kui Sergei Lepmets postide vahel seisnud, on Eesti suutnud kaotust vältida. Nimekiri. Õnneks osutus ka koduliiga hooaja alguses hangitud trauma kergeks ning Levadia esinumber saab nautida ka koondise esinumbri seisust.

Kaitseliin Ehkki Gert Kams lõi talvises maavõistluses Soome võrku kauni karistuslöögi ja sai kenasti hakkama ka Rahvuste liiga võidumängus Kreekas, hoiab Taijo Teniste siiski paremkaitsja positsiooni. Vasakul on valik iseäranis lai – Artur Pikk, Ken Kallaste ja Dmitri Kruglov –, eeldatavalt alustab homme Pikk.

Keskkaitsetrio Nikita Baranov – Joonas Tamm – Karol Mets valib end Klavani puudumisel nii-öelda ise. Õhus on võimalus, et Reim pruugib Metsa keskväljal ja annab võimaluse äsja Norra liigasse siirdunud Madis Vihmannile (eriti kui Põhja-Iirimaa kasutab tipuründaja pikakasvulist Kyle Laffertyt), aga pigem on taolise variandi tõenäosus kaduvväike.

Poolkaitsjad Siin kerkib sisuliselt ainuke suurem küsimus. Või küsimused, kui soovite.

Kas Artjom Dmitrijevi kõrval alustab keskpoolkaitses Konstantin Vassiljev või Mattias Käit? Ja kui alustab Vassiljev ning Käit nihkub (ilmselt paremale) äärele, siis kas teises platsiservas võtab koha sisse Henrik Ojamaa või Sergei Zenjov?

Eesti eeldatav algkoosseis Põhja-Iirimaa vastu.
Eesti eeldatav algkoosseis Põhja-Iirimaa vastu. Foto: Graafika: Alari Paluots/Postimees

Võtmeküsimus peitub selles, kuidas Reim kavatseb Vassiljevit kasutada. Kas peab tõhusamaks ta lahingusse paisata kohe, teades, et maestro jalalt võib särav löök või sööt tulla suvalisel hetkel, kuid arvestatav on ka oht põhja-iirlaste äärmiselt kiire ja füüsilise mängu vastu kaitsefaasis lootusetult hätta jääda? Või vajutada Kostja-nimelisele päästikule teise poolaja keskel, kui suurem intensiivsus veidi lahtunud – täpselt nagu oktoobris 2011, mil vahetusmees Vassiljev üksipäini mängu muutis, kaks väravat lõi ja Eesti 2:1 võiduga deliiriumisse viis?

Neile küsimustele teatakse enne koosseisu avaldamist vastust vaid Eesti koondise tagalas. Et Vassiljev toodi ainsa Eesti koondise mängijana pressikonverentsile, ei oma kõnealuses arutelus ilmselt mingit tähendust.

Ründaja Henri Anier on end viimastes koondisemängudes näidanud pigem positiivsest küljest. Füüsilise iseloomuga ja rohket töövõimet eeldavad lahingud sobivad ta omadustele samuti. Küll on täpselt teadmata ta vorm pärast Korea esiliigasse kolimist. Teine võimalus on liigutada üksi ette Zenjov ning loota tema kiirusele võidujooksudes «30+ klubisse» kuuluvate keskkaitsjate Jonny Evansi ja Craig Cathcartiga. Kuid et vastas on Inglismaa Premier League’is pallivad mehed, oleks sellisest ainult ühele relvale suunatud käigust siiski rohkem kaotada kui võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles