Ott Tänaku tõehetk kinolinal

Merili Luuk
Copy
Ott Tänak oma fännidega Rally Estonial möödunud suvel.
Ott Tänak oma fännidega Rally Estonial möödunud suvel. Foto: Karli Saul/SCANPIX

170+ võttepäeva. 11 riiki. Lugematud intervjuud ning hulk musta materjali. Seda kõike ühe mehe pärast. 11. aprillil esilinastuva dokumentaalfilmi «Ott Tänak: the movie» eel on Eesti spordiilmas elevust rohkem kui mõne tippvõistluse ootuses. Juba praegu on kinosaalid nädalate kaupa ette välja müüdud, sest pelgalt rallisõidu asemel on lubatud higi, verd, palju pisaraid ning siiraid emotsioone. Ning filmitegijad ei oota kinosaali mitte ainult rallisõpru, vaid eelkõige ka neid, kes iga ralliuudise peale lakke ei hüppa!

2018, Gapi rallipark, Prantsusmaa. Ott Tänak ja Martin Järveoja valmistuvad hooaja esimeseks, Monte Carlo ralliks. Elevus on seda suurem, et ees seisab meeste esimene ralli Toyota meeskonna koosseisus. Käib tavapärane arutelu pärast recce't (võistlustrassiga tutvumine – toim), kuid eestlaste ümber on palju sagimist. Kaameramees, helioperaator, hulk juhtmeid… Mis toimub? «Filmi teeme!» kõlab vastuseks.

Teiste meeskondade sõitjadki on pisut hämmeldunud, kui tavapäraselt rallipargis sagivate ajakirjanike ja kaamerameeste vahel ilmub järsku nende kohale üks suur karvane mikrofon, mis lindistab kogu jutu. «Otist tehakse filmi,» selgitatakse neilegi. Hyundai sõitjad, iseäranis põhirivaal Thierry Neuville, tunduvad esmalt veidi kohmetud, kuid vastukaja on valdavalt positiivne. Nii positiivne, et ralliaasta lõpus muigavad Belgia ralliajakirjanikud, kes Neuville’i tegusid kodumaa meediale vahendavad, kuidas Neuville olla Tänaku peale isegi kade, et too saab oma filmi. Tõdemus on ühine: Belgia turul poleks sedalaadi linateosel ilmselt niisugust minekut.

Ent kas siis Eestis on? Ilmselgelt on säärane ettevõtmine meiegi filmimaailmas uus. Tavaliselt satuvad kaamera ette need sportlased, kes on juba karjääri lõpetanud, või siis jutustatakse nende lugu siis, kui X saavutusest möödub Y aastat. Ent kui Eesti läbi aegade edukaimast tiitlivõistluste medalistist, olümpiavõitjast Gerd Kanteristki pole filmi tehtud, siis miks peaks tehtama 31-aastasest Tänakust, kes pole veel MM-tiitlitki saavutanud? Põhjuseid on mitu, aga sedapuhku kasutati ära lugu, mida polnud varem jutustatud. Kogu film arenes koos Tänaku endaga, teadmata, kuhu see lõpuks välja viib. Tema murede, rõõmude, võitude, pisarate ja naerukurdudega. Ta ei näidelnud. Ta lihtsalt on Eesti mees, kinnitavad tegijad.

«Filmi kaudu edastame keerulise Eesti mehe lugu, kes on pärit ühelt väikesaarelt ja jõudnud maailma tippu. Mind huvitas Oti persoon. Meie eesmärk oli, et tuleks väga tema isiksuse areng ja muutumine läbi aja,» rääkis filmi stsenarist Kaidi Klein Kuku raadio podcast'is «Powerstage». Klein tunnistas, et veel poolteist aastat tagasi polnud ta suurem asi rallifänn, kuid seda suurema õhinaga võttis vastu väljakutse portreteerida inimest, kes paneb oma sõnade ja kirjutiste üle järele mõtlema paljud kogenud spordiajakirjanikudki.

Kes ta siis ikkagi on?

«Ma mõistan neid, kes tema pilku – ja oh, kui intensiivne see on! – kardavad! Kui Eestis on vaja mõne mõrtsukafilmi peaosatäitjat, siis see võiks olla Ott Tänak. Tema intensiivne pilk lõikab noaga!» avaldas Postimehele WRC-karussellis peaaegu 15 aastat tiirelnud ralliajakirjanik Becs Williams. «MM-sarjaga liitunud Ott ei rääkinud sõnagi. Kui nägin tema nime pressikonverentsi nimekirjas, mõtlesin, et oeh… Mida me siis täna küsime? Aga iga selline inimene on minu jaoks väljakutse. Hakkasin teda järjepanu küsimustega pommitama ning lõpuks ta murdus. Ta on võrratult soe ja lahke inimene. Ma armastan temaga vestlemist, tema huumorisoont. See ei pruugi paljudest intervjuudest välja paista, aga temaga pikemalt rääkides saad aru, milline vahva inimene ta on!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles