Tiidrek Nurme püstitas elu kaheksandal maratonil võimsa isikliku rekordi

Toimetas Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiidrek Nurme mullu suvel kergejõustiku EMil Berliinis.
Tiidrek Nurme mullu suvel kergejõustiku EMil Berliinis. Foto: LIIS TREIMANN / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Pikamaajooksja Tiidrek Nurme, kes on viimastel aastatel keskendunud maratonidele, püstitas täna elu kaheksandal maratonil (42,195 km pikkune jooksudistants – toim) Hannoveris isikliku rekordi ajaga 2:13.40 ning teenis kuuenda koha.

«Alustasin vihaselt, sest pidin mingid sammud astuma, et proovida, kuhu olen sügistalvise ettevalmistusega jõudnud. Uus isiklik rekord on üliäge, parandasin eelmist rekordit üle pooleteise minuti,» sõnas 33-aastane Nurme, kelle 5 km vaheaeg oli 15.25.

«Tempomeister jäi poolel maal maha, sealt alates töötasin üksi. Viimased seitse kilomeetrit polnud lihtne. Surusin jõuga, suutsin tempot säilitada ega kukkunud ära,» tunnistas ta.

«Kui ühe samaväärse maratoni suudan veel joosta, peaksin olema reitingu järgi Tokyo olümpiale saajate hulgas,» lisas Nurme, kelle senine tippmark 2:15.16 pärines mullu suvel peetud Berliini EMilt, kus ta teenis üheksanda koha.

Hannoveri maratoni võitis keenialane Silas Mwetich ajaga 2:09.37. Talle järgnesid kaasmaalane Hosea Kipkemboi (+1.03) ja Etioopia sportlane Alebachew Debas Wale (+1.20). Eestlast edestasid veel etiooplane Abdela Godana Gemeda (2:13.14) ja keenialane Edwin Kangogo Kimaiyo (2:13.25). Nurme järel finišeeris ajaga 02:14.29 sakslane Arne Gabius.

Ühtlasi kindlustas Nurme tänase esitusega Eesti kõigi aegade edetabelis teist kohta. Eesti rekord (2:08.53) kuulub endiselt alates 7. aprillist aastast 2002 Pavel Loskutovi nimele.

Tokyo olümpiamängude norm maratonis on 2:11.30, kuid kvalifitseeruda võib ka reitingu või suurvõistlustel saadud kõrgete kohtade alusel. Kokku lubatakse Jaapanis rajale 80 maratoonarit. Suure tõenäosusega tagab osa neist pääsu reitingu ehk jooksva edetabeli järgi, sest 80 normitäitjat ilmselt kokku ei tule. Igast riigist saab olümpiale maksimaalselt kolm maratoonarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles