Postimehe aruanne: kas võrkpallikevad lõpebki õige põnevuseta?

Andres Vaher
Copy
Pärnu võrkpalliklubi (sinistes särkides) asus nelja võiduni peetavat finaalseeriat Tartu Bigbanki üle 2:0 juhtima.
Pärnu võrkpalliklubi (sinistes särkides) asus nelja võiduni peetavat finaalseeriat Tartu Bigbanki üle 2:0 juhtima. Foto: Tairo Lutter

Eesti võrkpallimeistrivõistluste otsustavateks mängudeks imelisse hoogu sattunud Pärnu meeskond on võitnud viis mängu ühtejutti. Kas Tartu Bigbankil on finaalseerias üldse veel võimalust?

Esmalt poolfinaalis tiitlikaitsja Saaremaa mängudega 3:0 alistanud ja nüüd kulladuelli Tartuga 2:0 juhtivat Avo Keele meeskonda lahutab kolme aasta järel esimesest tiitlist kaks võitu. Kas nii oodatud põnevus jääbki nägemata? Postimees otsis täna Pärnu spordihallis sellele ja muudele küsimustele vastuseid.

Tartu ärkas ja langes sama kiiresti. Pärnu jätkas kohe sealt, kus Tartus oli pooleli jäänud. Chizoba Neves Atu ja Taavet Leppiku serviseeriate toel haarati ohjad (7:3) ja ehkki külalised suutsid end järele vinnata (11:11 ja 16:16), avageimis kordagi juhtima ei pääsetud. 25:22 Pärnule, kusjuures ülivähe eksinud Chizoba oli toonud juba kümme punkti.

Teise geimi alguses tõi Andrei Ojamets Stefan Kaibaldi asemel väljakule soomlase Jan Heleniuse, kuid äratuskellana ei mõjunud seegi käik. Tulemuslikum oli hoopis Avo Keele vahetus nurgaründajate osakonnas – Atvis Ozolinš tegi ruumi finaalseerias esimest korda väljakule pääsenud Ilja Kovaljovile. Pärnu jätkas laiba mõnitamist, kasvatas eduseisu kiirelt viiepunktiliseks ja vormistas geimi tulemusega 25:16.

Tartu üritas Pärnule hambaid näidata, kuid sai lõpuks ikkagi kindla kaotuse.
Tartu üritas Pärnule hambaid näidata, kuid sai lõpuks ikkagi kindla kaotuse. Foto: Tairo Lutter

Kolmandas vaatuses pääses Tartu esimest korda juhtima ja suutis vabalangusele – koos avamänguga oldi kindlalt kaotatud neli geimi järjest – piir panna. Seejuures omas olulist rolli tänavuse hooaja eel Pärnust Tartusse kolinud 18aastase Märt Tammearu serviseeria (seisust 11:13 sai 16:13). Lõpuks leiti võrgu keskelt üles ka Mart Naaber. Avo Keele nägu tõmbus väljaku ääres aina enam mossi ja olek närvilisemaks. 22:25.

Ka neljandat geimi asus Tartu 7:5 juhtima, kuid just siis, kui näis, et läheb tõeliselt põnevaks, Ojametsa hoolealused murdusid. Õigemini lagunesid. Täielikult. Pärnu sai neli punkti järjest – muide, ühtki neist ei toonud Chizoba! – ega andnud Tartule enam uut võimalust. 25:16 ja 3:1.

Duo Keel – Chizoba on võimas! Korvpallirahvas harrastab üsna sageli mõttemängu: kes on läbi aegade parimad ja/või parima hinna ja kvaliteedi suhtega mängijad Eesti liigas? Kui võrkpallis sarnased pingerivid moodustada, kuuluks Pärnu brass Chizoba Neves Atu kahtlemata mõlema etteotsa.

21aastane brasiillasest Pärnu diagonaalründaja Chizoba Neves Atu on näidanud seni kõrget klassi.
21aastane brasiillasest Pärnu diagonaalründaja Chizoba Neves Atu on näidanud seni kõrget klassi. Foto: Tairo Lutter

Tema rünnaku kõrgus, võimsus ja täpsus, samuti ohtlik serv on Chizobast teinud mehe, kellele saab igal hetkel loota. Tõsi, üle ühe on ette tulnud ka geimilõppe, mille ta on ainuisikuliselt vussi keeranud, kuid kokkuvõttes on kasulikku märksa enam. Vähetähtis pole, et kohvimaa poeg on leidnud suurepärase klapi kiireid tõsteid harrastava Pärnu sidemängija Martti Keelega.

Nii on Chizoba täielikult varjutanud Tartu ametivenna Hindrek Pulga, keda seni peetud aastaid koduliiga parimaks ründajaks. Avamängus võitis nende «duelli» Chizoba punktidega 34:11, täna 24:15.

Kas Pärnu tarvitas «dopingut»? Eesti-Läti liiga põhiturniiril näitasid Tartu ja Pärnu täiesti erinevat nägu. Tartu võitis nii põhiturniiri kui ülidramaatilises finaalis 3:2 Saaremaad. Pärnu alustas hooaega äärmiselt konarlikult ja pidi lõpuks leppima pronksikomplektiga.

Kuid kevad ja Eesti meistrivõistluste play-off tõi Pärnu järsu muundumise. Esmalt nüpeldati Saaremaad kõigis kolmes poolfinaalmängus, nüüd jagatakse ridamisi maksahaake ka Tartule. Kas maksab lihtne tõsiasi, et Pärnu on ainsana kolmest suurest veel karikata või tegi Avo Keel hooaja viimases faasis Andrei Ojametsast ja Urmas Talist midagi targemini?

Videointervjuu Pärnu võrkpalliklubi peatreener Avo Keelega:

Videointervjuu Tartu Bigbanki peatreeneri Andrei Ojametsaga:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles