Naiste jäähoki MM finaal: skandaal, draama ja pisarad

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlannad jõudsid eile MMi finaalis korraks tunda end maailmameistritena
Soomlannad jõudsid eile MMi finaalis korraks tunda end maailmameistritena Foto: Lehtikuva / Reuters/Scanpix

Naiste jäähoki maailmameistrivõistluste finaalis kohtusid pühapäeval Espoos Soome ja USA. Põhiturniiril olid soomlannad USA-le kaotanud 2:6. Kuid finaalis oli mäng hoopis teisest mastist. 

Soomlannad olid kullas kõvasti kinni. Normaalaeg lõppes 1:1 viigiga. Lisaajal jõudsid naislõvid kaheksa minuti vältel ka maailmameistrid olla. Täpselt niikaua võttis kohtunikel aega Petra Niemineni 2:1 juhtvärava videokontroll. Kui kohtunik taas jääle sõitis, oli otsus Soome jaoks karm – väravat ei loetud! Nimelt näitas videokordus, et soomlanna Jenni Hiirikoski olevat enne Niemineni sooritust seganud USA väravavaht Alex Rigsbyt. Situatsioon oli järgmine: USA väravavaht läks väravast välja, soomlanna Jenni Hiirikoski puutus temaga kokku ja Nieminen lõi tühja väravasse.

Nagu hiljem selgus, oli see kõik tõlgendamise küsimus.

Eriti kummaline oli see, et karistus määrati antud situatsioonis hoopis USA väravavahile Alex Rigsbyle.

Soome naiskonna peatreener Pasi Mustonen tormas pärast otsust jääle, kuid soomlaste protestid jäid hüüdjaks hääles kõrbes.

Soomlannad kaotasid lõpuks matši karistusvisete järel 1:2 ning said kaela MMi hõbemedalid.

«Vaadake nüüd seda pidu. Nad on kurvad, ameeriklannad teavad, et nad poleks seda kulda saanud, kui kohtunik poleks eksinud,» ütles Mustonen Yle Spordile vahetult pärast mängu.

Soomlastel oli valus vaadata, kuidas sinivalgete naised lihtsalt nutsid jääl ja mõned meetrid eemal Ühendriikide naiskond rõõmutseb kullavõidu üle.

Kuigi soomlastel olid oma rõõmuhetked, - Petra Niemineni lisaajal löödud värava järel jõudsid juba soomlannade kiivridki jääle lennata - jäid need hetked üürikeseks.

«On selline tunne, nagu meid oleks paljaks röövitud, minu arust polnud seal väravavahi segamist,» ütles Nieminen, silmad märjad.

«Hõbe tundub täna tuhmina, loodan, et aja möödudes lööb ta siiski särama,» lisas ta.

Jääl olnud kohtunikud olid seda meelt, et USA väravavaht takistas Soome mängijat ning vääris karistuminuteid. Kuna mindi vaatama videokordust, siis läks võim üle videokohtunikele. Nemad nägid vastupidi, et soomlanna segas USA väravavahti ning ei lugenud löödud väravat ära.

Soomlannad saavad väikeseks lohtuseks MMi hõbeda eest igaüks 5000 eurot auhinnaraha. Selle pani välja Soome Jäähokiliit. Erinevalt meeste jäähoki maailmameistrivõistlustest, kus boonused paneb välja Rahvusvaheline Jäähokiliit.

Pronksimatšis purustas Kanada Venemaa 7:0.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles