Postimehe aruanne: Nižni Novgorodi peatreener eemaldati ja Kalev võttis närvilises heitluses raske võidu

Ville Arike
, reporter
Copy

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond alistas VTB Ühisliigas Nižni Novgorodi 94:84 ja tõusis enne viimast vooru turniiritabelis seitsmendale kohale!

Nii Kalevil kui ka Nižnil on seitsmenda-kaheksandana 13 võitu ja 12 kaotust, kuid Eesti klubi edestab vastast tänu paremusele omavahelistes mängudes. Postimees võtab Rocca al Mare suurhallist kokku, miks läksid sündmused täna just nii ja mitte teisiti.

Keskendumiseta ei tule midagi. Tuleb tõdeda, et Kalev alustas mängu üsna kohutavalt ja niisuguses võtmes möödus terve esimene poolaeg. Seejuures annab Kalevi potentsiaalist aimu asjaolu, et kaotusseis ei kärisenud kordagi kahekohaliseks ning suurele vaheajale mindi seisul 39:44, mis jättis kõik võimalused kenasti alles.

Milles siis asi? Kui kolmapäeval 96:80 võidetud mänguks Peterburi Zenidiga keskendusid kalevlased maksimaalselt ja valitsesid algusest peale, siis nüüd anti täiesti võitluseta algatus vastase kätte. Nižnil pole kindlasti sama palju kvaliteeti kui Zenidil, kuid seda enam tahet ja võitluslikkust, lisaks tegutseti piisavalt targalt ja leiti Kalevi kaitse nõrgad kohad üles.

Kalevil olnuks kõik korras, kui rünnak sujunuks tavapärase ladususega, ent seda ei juhtunud. Esimesel poolajal tabati mängust 35 viskest ainult 13, sealhulgas kaheseid 25st 8. Nižni ei pakkunud kaitses midagi liiga erilist, ehkki mees-mees ja maa-ala kaitse vahetamine segas Kalevi rütmi. Võõrustajad ise olid lihtsalt hajevil. Pole välistatud, et peatreener Donaldas Kairys kostitas poolajal riietusruumis hoolealuseid paraja sõnavalinguga.

Võit võeti jõuga ära. Teine mängupool algas Chavaughn Lewise kahe järjestikuse kaugviskega, kuid rünnakusignaali puhumine ei tähendanud kohest murrangut. Kalev jäi uuesti taha 47:51, kuni Kairys saatis väljakule kaitsva viisiku (Wroten, Lewis, Dorbek, Kangur, Lynch), kes suutiski oma korvile kaane peale panna. Lisaks toitsid endiselt kolmesed, mida tabasid Lewis ja Tony Wroten ning äkitselt leidsid võõrustajad end juba 65:54 eduseisust. Siis sai veel Nižni peatreener Zoran Lukic kohtunikega vaidlemise eest kaks tehnilist viga järjest – kui silm ei petnud, tegi vanemkohtunik Petri Mäntylä tolles olukorras külaliste kahjuks tõepoolest paraja piruka – ja saadeti saalist minema!

Ometi ei tähendanud see kõik veel võitu, sest Kalev „tuletas” taas oma halvema poole meelde ja ka ise vaieldi kohtunikega päris palju – näiteks pidi Kairys Arnett Moutrie’d mitmel juhul korrale kutsuma. Nižni vähendas parimal juhul vahe neljale punktile, kuid ei enamat. Nižni igale korvile leidus vastus ja Kalev võttis võidu, nagu öeldakse, jõuga ära.

Nižni koosseis on üha auklikum. Nižni Novgorod näitas, miks asus enne tänast mängu tabelis Kalevist eespool. Meeskonna read on terve hooaja olnud vigastuste tõttu auklikud, kuid sellele vaatamata on omad võidud kätte saadud. Kuu-paar tagasi langes rivist Venemaa koondislane Ivan Strebkov ja mõni mäng tagasi teine tagaliiniliider Kendrick Perry. Samuti puudub ameeriklasest äär Roderick Odom ja hooaja avamängust (kus Nižni kaotas kodus Kalevile 68:82) saati seal raske põlvevigastuse saanud snaiper Maksim Grigorjev. Ometi oldi näiteks kolmapäeval mängus Himkiga viimaste hetkedeni võidus kinni. Ning tolles mängus peaaegu kolmikduublini jõudnud, aga vigastada saanud Georgi Žbanov ei teinud samuti Tallinnas kaasa...

Kas Kalev lõpetab VTB Ühisliiga põhiturniiri 6., 7. või 8. kohaga, otsustatakse viimastes mängudes. Kalev võõrustab kolmapäeval viimases mängus Krasnodari Lokomotiv-Kubani, Nižni aga järgmisel pühapäeval Kubanist mitu kraadi lahjemat Minski Tsmokit. Kui Kalev kaotab ja Nižni võidab, langeb Kalev tagasi kaheksandaks ja kohtub veerandfinaalis Moskva CSKAga. Võidu korral lõpetatakse vähemalt seitsmendana ning tõustakse kuuendaks, kui kas Peterburi Zenit või Nur-Sultani Astana kaotab mõlemad viimased mängud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles