PM video: dramaatiline heitlus 2002. aasta Argentina MM-rallil lõppes Mäkineni karjääri ühe hullema väljasõiduga (1)

Postimees Sport
Copy

Üks MM-ajaloo kurioossemaid rallisid leidis aset 2002. aastal Argentinas. Punktitabeliliider Marcus Grönholm sai hooaja kuuendal etapil hea stardi, kui võitis avapäeval üheksast katsest viis ja haaras liidrikoha.

Talle hingas kuklasse teine soomlane Tommi Mäkinen Subarul, kelle päeva rikkus jukerdama hakanud Impreza käigukast. Sellest hoolimata püsis ta kolmandal kohal.

Teine päev: tundus, et pealtnäha turvalist, kahe minutilist edu hoidnud Grönholmil on võidu võtmine kui jalutuskäik pargis. Kuid ka teda tabasid probleemid käikudega.

Olukorra kasutas ära oma auto korda saanud Mäkinen, kes tõusis teise päeva järel esimeseks, kuid kaasmaalasi lahutas enne viimast päeva vaid 0,5 sekundit.

Viimane päev algas dramaatiliselt. Grönholmi Peugeot ei tahtnud hommikul käivituda, kuid mehaanikute abiga sai soomlane auto siiski käima. Kuid koheselt hakkas ringlema jutt, et meeskond pakkus tehnilist abi kinnise pargi kõrval, kus see on reeglitega keelatud.

Ajal, mil kohtunikud vaagisid, kuidas Grönholmi karistada, sõideti rallit edasi ja kahe soomlase duell jätkus. Mäkineni ralli lõppes aga eelviimasel katsel tema karjääri ühe hullema väljasõiduga.

Seega võitis ralli Grönholm, kuid kohtunikud otsustasid reeglite vastase abi eest tema tulemuse tühistada. Nii kerkis esimeseks meeskonnakaaslane Richard Burns, kes sai ka poodiumil šampust pritsida, kuid kes samuti diskvalifitseeriti, sest tema Peugeot' hooratas oli 20 grammi normist kergem. Lõplik võit läks hoopis Carlos Sainzile Fordil, kes algselt oli kolmas. Tema meeskonnakaaslane Fordis, Markko Märtin, teenis aga neljanda koha, mis märkis tol hetkel eestlase karjääri parimat tulemust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles