Postimehe aruanne ja galerii: Levadia raiskas, Flora tänas ja naudib täisedu

Andres Vaher
, reporter
Copy

Tallinna jalgpalliderby osutus arvatult tuliseks ja dramaatiliseks. Suurem õnn ja oskus olukordi realiseerida tõid FC Florale ülihinnalise 2:1 võidu FCI Levadia üle.

Järgneb aruanne, mida Postimees Sportland Arena umbes 800 pealtvaatajale läinud seni täiseduga meeskondade lahingust täheldas.

Flora lööb kiirusega. Levadia peatreener Aleksandar Rogic tegi kaitseliinis huvitava liigutuse: (eksfloralane) Markus Jürgeson jäi pingile, tema asemel võttis paremkaitses koha sisse põhikohaga keskkaitsja Marko Lipp. Keskkaitses usaldas serblane Jevgeni Ossipovi ja Maksim Podholjuzinit. Rogici Flora ametivend Jürgen Henn eelistas Frank Liivakule Erik Sorgat, kes oli seni löönud iga 90 minuti kohta hiilagavad 2,5 väravat.

Elu näitas, et Henn tõmbas nende valikutega pikema kõrre. Levadia kaitseliin jäi Sorga ja Vlasi Sinjavski kiirusega selgelt hätta. Täpselt nii sündis ka Flora juhtvärav – (ekslevadialane) Konstantin Vassiljev andis 12. minutil filigraanse läbisöödu (hooaja viies väravapass), mille Sinjavski pärast võidujooksus Lipu alistamist külmavereliselt realiseeris.

Õnnetud ja õnnelikud vahetused. 65. minutil tegid nii Henn kui Rogic käigu vasakul äärel. Flora tõi Sinjavski asemele Frank Liivaku, Levadia Budniku kohale Mark Oliver Roosnupu. Juhtus nii, et Roosnupu esimene puude tõi veidi enam kui minut hiljem viigivärava – kusjuures ses olukorras ennetas ta Liivakut.

Peagi pöördus vahetusloterii aga äraspidiselt Levadia vastu. Märten Kuusk tõmbas karistusalas Nikita Andrejevi maha ja Juri Frischer määras penalti. Nüüd läinuks Levadial vaja liiga suurim täpsuskütti Budnikut, kes kõik kuus senist 11 m trahvilööki sihile saatnud. Teda asendas Joao Morelli kihutas nahkkera lootusetult taevasse.

Samas oleks patt märkimata jätta, et vahetult enne Levadia viigiväravat jättis Frischer täiesti arusaamatutel asjaoludel andmata vea (ja kollase kaardi) Levadia kaptenile Dmitri Kruglovile, kes sõitis Herol Riibergile selgelt jalgadesse.

19-aastane Erik Sorga on tõusnud Flora esiründajaks. Täna lõi ta võiduvärava.
19-aastane Erik Sorga on tõusnud Flora esiründajaks. Täna lõi ta võiduvärava. Foto: Tairo Lutter

Need saatuslikud standardid. Oluline on mainida, et pärast Flora tabamust saavutas Levadia püsiva ja suure mängulise ülekaalu. Peamiselt väljendus see standardolukordade tohutus hulgas. Neist lõviosa kujutas ka ohtu. Küll kolistas Nikita Andrejev posti, küll virutas Gando Biala Flora vv-le Richard Alandile otse pihta, küll lõid Ossipov ja Rasmus Peetson napilt üle, küll sai Aland Podholjuzini pommile näpud vahele – kõik kirjeldatu toimus avapoolajal.

Iroonilisel kombel skooris aga Flora võidutabamuse ise nimelt nurgalöögist. Vassiljev - kes siis muu – tsenderdas, Kuusk lükkas palli edasi ja Sorga riivas selle Sergei Lepmetsa võrku. Nüüd juba otsustavalt.

Kas saatus soosib tänavu Florat? Enne liidrite duelli oli Florale tänavuse kaheksa mänguga löödud vaid üks värav. Sellegi sepistas Tartu Tammeka Tauno Tekko isikus penaltist. Levadia suutis Flora

kaitsemüüri lõpuks mänguolukorrast lahti muukida, kuid see ei pakkunud vähimatki lohutust. Pole liig öelda, et Flora realiseeris võimalusi sajaprotsendiliselt, Levadia aga saatuslikult nigelalt.

See tähendab, et Eesti rekordmeister (11 korda) Flora jätkab täiseduga ja edastab Levadiat kolme punktiga. Võit on seda magusam, et mullusest seitsmest omavahelisest kohtumisest suutis Flora võita vaid kolm

* * *

MÄNGUJÄRGSED KOMMENTAARID

Videointervjuu FC Flora poolkaitsja Konstantin Vassiljeviga:

FC Flora peatreener Jürgen Henn:

«Võitsime ikka oskuste, mitte õnnega. Jah, õnn võib mängu mõjutada, aga ega ütlus «õnn soosib tugevamaid» ole õhust võetud. Oskus on ka see, kui õpid õnne enda kasuks kallutama.

Et avapoolajal eduseisus Levadia surve alla jäima, oli minu arvates oma osa ka kohtunikul, kes paljud 50-50 olukorrad Levadia kasuks vilistas. Vastane sai sealt taganttuulega palju standardeid, mängust ei tekitatud suurt midagi. Ka teine poolaeg oli suures pildis kontrolli all, kui välja arvata Levadiale antud kaheldav penalti ning väravale eelnenud Kruglovi viga ja kollane kaart, mis kahjuks määramata jäid.

Hooaeg on nagu maraton. Hirmus lihtne on liiga kiiresti alustada. Praegu on alles start. Jalgpallis on igasuguseid vahesid tagasi ja maha mängitud. Peame sellele kindlasti tähelepanu pöörama. Mina oskan näiteks ka Nõmme Kalju naasmiseks tiitliheitlusse (valitsev meister jääb Florast 12 punkti kaugusele - toim) valmis olla.»

FCI Levadia peatreener Aleksandar Rogic:

«Tänase derbi tase oli suurepärane. Tõesti, suurepärane. Mõlemad meeskonnad mängisid kõrgel tasemel. Au Florale, et nad kasutasid oma võimalused ära. Au ka minu poistele, et nad võitlesid, liikusid ja söötsid suurepäraselt ja tekitasid tohutul hulgal häid olukordi.

Kahjuks peame tõdema, et sellist duelli pole võimalik võita, kui nii palju võimalusi raiskad. Enamustes neist oli lihtsam skoorida kui mitte. Jalgpall kord juba on selline, et säärase raiskamise korral sind karistatakse lihtsalt ära. Palju ütleb ka tõsiasi, kui vastaste väravavaht on platsi parim mängija. Minu arvates Richard Aland täna seda oli.

Aga ma ei ole liiga pettunud. Tean, et kui nii edasi mängime, tuleb see õnn tulevikus meile tagasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles