Caster Semenya: keegi ei sunni mind jooksmist lõpetama

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Caster Semenya pärast eilset võidukat 800 m jooksu Dohas
Caster Semenya pärast eilset võidukat 800 m jooksu Dohas Foto: Nikku / ZUMAPRESS.com/Scanpix

«Ükski inimene ei suuda mind jooksmist lõpetama sundida,» ütles Caster Semenya pärast võiduga lõppenud 800m jooksu kergejõustiku Teemantliiga etapil Dohas.

Vaid kaks päeva tagasi kaotas lõunaafriklane olulise kaasuse rahvusvahelisele kergejõustikuliidule.

Nimelt esitas Caster Semenya IAAFi vastu apellatsiooni seoses organisatsiooni otsusega kehtestada kindel testosterooni piirmäär 400 meetri kuni 1,6 km pikkustel distantsidel osalevatele sportlastele, mille ületamisel ei lubataks neid enam starti. Kuivõrd muudatus puudutas Semenyat isiklikult, siis otsustas ta selle vaidlustada. Paraku lükkas      rahvusvaheline spordikohus (CAS) lükkas Lõuna-Aafrika Vabariigi sportlase apellatsiooni tagasi.

Nüüdse uuendatud reeglistiku järgi tuleb aga kõrgema testosteroonitasemega atleetidel seda kuuekuulise perioodi jooksul ravimitega vähendada ning kogu ülejäänud karjääri vastselt määratud tasemel hoida.

Kui reporterid uurisid pärast jooksu Semenya käest, kas ta alandas ravimitega oma testosteroonitaset, vastas Semenya, et absoluutselt mitte!

Teemantliiga avaetapil Dohas võidetud 800 m jooks oli Semenyale juba 30 järjestikune esikoht sellel distantsil. Kahekordne olümpiavõitja ei ilmutanud finišjoont ületades mingeid emotsioone. Maailma hooaja parimat aega 1.54,98 näidanud Semenya juhtis jooksu stardist kuni lõpuni.

Teisena lõpetas Burundi jooksja Francine Niyonsaba ja kolmas oli USA esindaja Ajee Wilson.

Semenya vastu meedias sõna võtnud Briti jooksja, 2012.aasta Euroopa meister Lynsey Sharpe finišeeris üheksandana.

Sharpe ütles, et pärast seda, kui ta avalikult rääkis Semenya «eelistest» teiste jooksjate ees, saab ta pidevalt tapmisähvardusi.

«Olen saanud tapmisähvardusi. On ähvardatud ka mu peret. Pole just meeldiv situatsioon. Kuid see on kestnud 11 aastat. Tunnen Semenyat juba aastast 2008,» rääkis Sharpe.

IAAFi kehtestatud uued reeglid jõustuvad 8. mail. Caster Semenyal on võimalik CASi otsus 30 päeva jooksul edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles