Leedu ujumistähe Ruta Meilutyte pea kohal ripub dopingukaristus

Toimetas Silver Tabo
Copy
15-aastane Ruta Meilutyte 2012. aasta Londoni olümpiamängudel.
15-aastane Ruta Meilutyte 2012. aasta Londoni olümpiamängudel. Foto: Mike Egerton / PA Wire/Press Association Images

15-aastaselt Londoni olümpiamängudel 100 meetri rinnuliujumises olümpiavõitjaks kroonitud Leedu ujumistähte Ruta Meilutytet ähvardab võistluskeeld, kuna ta on aasta jooksul jätnud kolm korda dopinguproovi andmata.

Reeglite järgi tuleb sportlastel rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) jälgitavas ADAMSi süsteemis märkida täpselt, millal ja kus parasjagu paiknetakse. Leedulannat ei õnnestunud aga dopinguküttidel tabada mullu 22. aprillil ja 19. augustil ning tänavu 28. märtsil. Kui 12 kuu jooksul puududa kolmelt testilt, siis tähendab see automaatselt positiivset dopinguproovi ning võib kaasa tuua kuni kahe aasta pikkuse võistluskeelu.

Seega võib Meilutyte halvimal juhul jääda eemale järgmisel aastal 24. juulist kuni 9. augustini peetavatelt Tokyo suveolümpiamängudelt. Nüüdseks 22-aastane Meilutyte pole varem dopinguga vastamisi sattunud. Sellised kergendavad asjaolud võivad aga mängida leedulanna saatuse määramisel väga olulist osa ehk ta võib pääseda kõigest ühe aasta pikkuse võistluskeeluga.

Pärast edukat Londoni olümpiat jäi Meilutyte Rio de Janeiro OMil medalita. Hiljem on terviseprobleemidega pahuksisse sattunud leedulanna võitnud pika raja MMidelt kolm medalit, kui tuli 2013. aastal Barcelonas oma trumpalal maailmameistriks ja sai 50 meetri rinnuliujumises kaela hõbemedali. Poodiumi teisele astmele kerkis Meilutyte 100 meetri rinnuliujumises ka 2015. aastal Kaasanis peetud MMil. Maailmatasemel tõusis ta pärast kolme aasta pikkust pausi esimest korda medalile taas mullu, kui sai Hangzhous toimunud lühiraja MMil 50 meetri rinnuliujumises hõbemedali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles