Rahvusvaheline jäähokiliit ajas soomlased marru

Indrek Raudkivi
, reporter
Copy
Clayton Keller (tumesinises).
Clayton Keller (tumesinises). Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Slovakkias peetavatel jäähoki maailmameistrivõistlustel toimus esmaspäevases kohtumises USA ja Soome rahvusmeeskonna vahel kurioosne intsident, mis on raevu ajanud vaat et kõik jäähokilembelised soomlased.

Äärmiselt tasavägise mängu lisaajal – hetk enne ameeriklaste 3:2 võiduväravat – sõitis USA mängija Clayton Keller julmalt tagantpoolt jalad alt ära soomlasel Juhani Tyrvänenil. Matši kohtunikud, tšehh Jan Hribik ja venelane Jevgeni Romasko ei reageerinud juhtunule vähimalgi moel.

Soome jäähokiliidu esimees Harri Nummela sõnul ei tunnistanud kohtunikud oma eksimust ka hiljem. Reeglite järgi oleks sellise jõhkruse eest pidanud määrama 5 + 20 minuti pikkuse karistuse ja vähemalt ühematšilise mängukeelu. Arizona Coyotesis leiba teeniv Keller aga karistusminuteid ei saanud ning pääses hiljem ka mängukeelust. Rahvusvahelise jäähokiliidu (IIHF) distsiplinaarkomisjon andis teisipäeval Kellerile vaid hoiatuse. Ja kõik.

Selline otsus ajas marru Soome hokikoondise peatreeneri Jukka Jaloneni. «Katastroof! Täielik nali! See tähendab siis seda, et jääl võib teha ükskõik mida, ning pääsebki ainult hoiatusega!» sõnas tulivihane Lõvide loots. «Tundub, nagu võiks mängija vastase pea vastu jääd virutada või uisuteradega vastast vigastada – ikka piirdutakse vaid hoiatusega.»

Nummela sekundeeris Jalonenile: «Küsimus pole selles, et Soome kaotas ühe vilistamata jäänud vea tõttu. Küsimus on mängijate turvalisuses. See on kõige tähtsam. Distsiplinaarkomisjoni otsus oleks pidanud olema märksa kategoorilisem.»

Jalonen mõistab, et kohtunikud eksivad, kuid lisab see-eest otsekoheselt, et õigusemõistjad ei suhtu mängijatesse võrdselt. «Olgu, kohtunikud eksisid. Kartsid otsustavatel hetkedel vilet anda. Kuid oluliselt suurema vea tegi distsiplinaarkomisjon. Leian, et nad ei austa mängijaid, kui aktsepteerivad sellist jõhkrutsemist,» ütles Jalonen.

«IIHF poeb NHLi mängijate ees. Mis oleks juhtunud, kui mõni Itaalia passiga hokimees oleks samasuguse vea teinud näiteks Patrick Kane’ile (USA koondise ja NHLi klubi Chicago Blackhawksi staarmängija – toim)? Kas oleks määratud mängukeeld või mitte?» lõpetas Jalonen retoorilis-irooniliselt. Vastus on ette teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles