Omaaegne kooliskandaal rikkus Kalevi abitreeneri Bergmani karjääri

Andres Vaher
, reporter
Copy
Russell Bergman (paremal) minutilise vaheaja ajal.
Russell Bergman (paremal) minutilise vaheaja ajal. Foto: Tairo Lutter

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna abitreeneri Russell Bergmani ligi poole sajandi pikkust treenerikarjääri määrib üks päris suur must plekk. 25 aasta eest sai ta Suure Lombi taga viieks hooajaks keelu üliõpilasliigades tegutseda, sest liiga otsuse järgi oli ta kaks aastat tegelenud pettustega. Lugu sai laia kõlapinna, jõudes muuhulgas New York Timesi ja Los Angeles Timesi veergudele.

Bergmanit tabanud hoop oli ränk. Spordidirektori ja peatreenerina väikese Coastal Carolina ülikooli lõpuks vastu kõiki ootusi NCAA eliitdivisjoni tüürinud mehele said saatuslikuks «mängijate keelatud hüvedega abistamised ja meelitamised». Veel enne karistuse saamist astus Bergman 19 pikka aastat edukalt peetud ametitest häbistatuna tagasi. Hiljem kirjutas USA meedia, et Bergman teadis juba sel ajal algatatud uurimisest, nii et tal ei olnud valikut.

Igatahes oli kindlal tõusujoonel kulgenud treenerikarjäär saanud sama hästi kui kabelimatsu. «Kui pidada silmas seda, millest unistasin, ehk peatreeneritööst NCAAs või NB-sse pääsemisest, siis jah, nii see oli,» ütleb Bergman nüüd Postimehele. Saatuslikum veel: lootes end kodukoolis veel ja veel tõestada, oli ta varem mõnestki muust pakkumisest loobunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles