Dopingupatune Karel Tammjärv pidas noorsportlastele motivatsiooniloengu. Kas õige või vale? (12)

Andres Vaher
, reporter
Copy
Karel Tammjärv
Karel Tammjärv Foto: EOK

Eesti Olümpiakomitee (EOK) korraldataval motivatsioonikoolitusel «Lase tiiger välja» rääkis täna noorsportlastele ja nende treeneritele oma kogemustest dopingupatune suusataja Karel Tammjärv.

Tiigrikoolitusel esinesid endised ja praegused tippsportlased Ksenija Balta, Kaido Höövelson, Gerd Kanter, Marek Niit, Renee Teppan ja Marie Turmann ning Eesti meeste võrkpallikoondise peatreener Gheorghe Cretu.

Samuti astus kõnepulti veebruarikuisel MMil dopinguskandaali keskmesse sattunud ja seejärel avaliku patukahetsusega esinenud murdmaasuusataja Karel Tammjärv. Tema tänase ettekande pealkiri kõlas: «Kui tehakse valesid asju õigete asjade arvelt – minu õppetunnid dopingutarvitamisest». Üritus oli meediale kinnine ning mõeldud üksnes noorsportlastele ja treeneritele.

«Meil oli ka endil majas päris kõva arutelu, kas seda teha ja kuidas seda teha. Selge see, siin on plussid ja miinused,» sõnas EOK peasekretär Siim Sukles alles kolm kuud tagasi valemängurina MMilt lahkunud Tammjärve noorte ette toomise kohta. «Lõpuks leidsime, et kuna tiigrikoolituse eesmärk on õpetada noori, mõjub elava näite reaalne kuulamine märksa tõhusamalt kui mistahes teooria või lipsumehe jutt. Ka väga negatiivsest on võimalik õppida ja tehtud järeldusi järgmistele sportlaspõlvkondadele vahetult edasi anda.»

«Kindlasti pole vähimalgi moel tegemist keelatud võtteid kasutanud sportlase rehabiliteerimisega,» rõhutas Sukles. «Ainuke sihtgrupp olid noored sportlased ja neile antav sõnum: ärge teie jumala eest minu vigu korrake! Siin ei tohiks rolli mängida ka see, kui palju aega vahelejäämisest mööda läinud.»

Antidopingu juht: suurepärane koostöö!

Sihtasutuse Eesti Antidoping juhatuse liige Henn Vallimäe ei näinud EOK algatuses midagi taunitavat. Sootuks vastupidi.

«Dopingukaristust kandval sportlasel, treeneril või ametiisikul on sporditegevuses kaasa löömine keelatud, välja arvatud dopinguvastane selgitus- ja teavitustöö. Selles osalemist WADA koodeks lausa soovitab,» lausus Vallimäe. «Seega hindan lahendust kõnealuse koolituse raames suurepäraseks koostöö vormiks. Nii ütlesin ka EOK inimestele, kui nad algatusele meie arvamust küsisid.»

Publik hindas Tammjärve avatust

Eesti Olümpiakomitee kommunikatsioonijuht Maris Lindmäe:

«Tänavuse tiigrikoolituse teemasid planeerides oli selge, et teiste oluliste teemade nagu raskuste ületamine ja motivatsiooni hoidmine, üksinda välismaale minek jne kõrval on äärmiselt aktuaalne rääkida ka dopinguteemadel. See oli meie jaoks väga oluline – suurendada sportlaste, eriti noorsportlaste teadlikkust mõttekäikudest ja protsessidest, mis võivad pettuse teele ahvatleda ning anda kinnitust, et aus sport on ainus võimalus.

Helistasin Karel Tammjärvele ning ta oli koheselt nõus tulema EOK tiigrikoolitusele noortele oma õppetundidest rääkima. Kokkulepe oli, et ta räägib ainult endast ning see meid huvitaski – tema mõtteprotsessid, tunded, järeldused, õppetunnid.

Tammjärve kõne ja järgnenud vestlus pakkusid publikus olnud ja üle Eesti kokku sõitnud umbes 150 sportlasele ja noortetreenerile suurt huvi. Esitati ka palju küsimusi. Tundus, et publik hindas Tammjärve avatust isiklike õppetundide jagamisel.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles