«Võrkpallurite saavutusest pole ma isegi teadlik…»

Oliver Lomp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Ragnar Klavan (vasakult), Tarmo Kink, Kaimar Saag ja Enar Jääger.
Pildil Ragnar Klavan (vasakult), Tarmo Kink, Kaimar Saag ja Enar Jääger. Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpallikoondis või võrkpallikoondis? Gerd Kanter või Rein Taaramäe? Kaia Kanepi või Triin Aljand? Spordiringkonda vaevavad viimastel päevadel küsimused, keda valida aasta parimateks. Kuid mida arvab inimene tänavalt?



Postimehe tänavaküsitlust alustades näis, et Euroopa meistrivõistluste valikturniiri play-off’i jõudnud meeste jalgpallikoondisel pole EMil kokkuvõttes 12. koha saanud võrkpallurite vastu võimalusepoegagi.

«Mina valin kahtluseta võrkpalli! Jalgpallurid jõudsid nii kaugele ikka läbi häda. Sellist asja nagu Fääri saartele kaotamine ikka ei tohiks lubada,» jagas sõjaväelasena karjääri teinud Urmas Pau oma kindlat veendumust.

Neid, kes eelistasid võrkpallikoondist – tõsi, vähem resoluutselt –, oli alguses veelgi.

Jalgpallureid maininud vajasid valiku tegemiseks väikest spikrilehte, kus kõik kandidaadid oma parimate tulemustega ära märgitud, ehk vutimehi eelistasid need, kes spordivaldkonnas vähem kodus.

Eriti ilmekalt väljendas end Tammsaare pargis kõndinud armas naisterahvas Anni Mänd, kes kohe ausalt märkis, et ta spordimaailma väga hästi ei tunne. Võimalikke kandidaate näinuna polnud tal valikut raske teha: kindlasti tubli tulemuse saavutanud jalgpallikoondis. Kuulnud, et puhtalt tulemuse mõttes jõudis võrkpallikoondis kaugemale, oli imestus suur.

«Ausalt öeldes polnud ma võrkpallikoondise saavutusest isegi teadlik, aga jalgpallist räägiti igal pool ja seda ma vaatasin isegi,» märkis ta.

Lihtne järeldus: suur meediatähelepanu seoses EMi play-off’i pääsemisega jõudis ka nendesse kodudesse, kus sporti üldjuhul eriti ei jälgita. Sellise loogika järgi tuleb jällegi küsida meedialt, kas ühe, suurturniirile siiski mitte küündinud koondisele suurema tähelepanu osutamine pole EMi finaalturniiril alagrupist edasi murdnud võrkpallikoondise suhtes ebaõiglane. Rahvas andis sellelegi küsimusele vastuse: ala ülimuslikkusest tulenev emotsioon kaalus EMi kõrge koha üle.

«Jalgpallikoondis pakkus võimsaid elamusi ja usun, et nad võtsid oma võimetest maksimumi,» arvas Estonia puiesteel tõtanud Tarmo Kadak.

Sama meelt oli Tammsaare pargis mõtisklenud kunstnik Rein Randma.

«Kahtlemata valiksin jalgpallikoondise – mul pole lihtsalt sõnu, milliseid suurepäraseid emotsioone nad pakkusid. Ja kõik need Vassiljevi väravad…» kiitis Randma.

Väärikas härrasmees kinnitas, et tema vastusest võib välja lugeda ka kindla eelistuse parima meessportlase valimisel, ning kuigi ka Vassiljev ise on korduvalt kinnitanud, et tema pole imemees, vaid imemeeskonna liige, sai sinisärkide mängujuht küsitlusel teise koha.

Oli neidki, kes meeste arvestuses märkisid ära vutimehe, kuid võistkondade seas eelistasid võrkpallureid.

Kettaheiteässa Gerd Kanteri ületamiseks pidanuks Vassiljev siiski enamat suutma. Kanteri eelistamises mängis rolli nii Daegus peetud kergejõustiku maailmameistrivõistlustel saadud hõbemedal kui ka mehe isiksus.

«Minu meelest polegi meestest kedagi peale Kanteri valida. MM-hõbe on ikka teine tase,» konstateeris Urmas Pau.

«Kanteril on tublid tulemused ja ta ise on ka jätnud sellise meeldiva inimese mulje,» lisas Anni Mänd.

Paljude spordiajakirjanike meelest üheks favoriidiks peetud, Hispaania velotuuril (Vueltal) etapivõidu saanud ning legendaarsel Tour de France’il noorte arvestuses teine ja kokkuvõttes 12. olnud jalgrattur Rein Taaramäe sai parima mees­sportlase arvestuses vaid ühe hääle. Ja sedagi napilt Kanteri ees.

«Parim meessportlane? Siin on päris tihe rebimine Kanteri ja Taaramäe vahel. Mõlemad saavutused on kõvad, aga ma eelistaksin siiski Taaramäed,» arutles Tarmo Kadak, «jalgrattasport on maailmas lihtsalt rohkem tunnustatud.»

Naiste arvestuses olid jõuvahekorrad rahva meelest kõige selgemad. Kuigi ka lühiraja ujumise Euroopa meistrivõistlustelt hõbeda ja pronksiga naasnud Triin Aljand noppis teise koha hääled, ei jagunud sellest tennisist Kaia Kanepi ülevõimu murdmiseks.

Kusjuures, samamoodi kui jalgpallikoondise puhul mängis üle poolte häälte kogunud Kanepi fenomenis suurt rolli ala kajastatavus.

«Kanepist on ikka kõige rohkem kuulda olnud, seega tema,» märkis trolli peale lipanud Henri Nõggo.

Küsitlusele vastanud Epp-Kristel Uibo vastusest võis välja lugeda veel ühe põhjuse, miks hääli antakse. Kui ala on ikka endale südamelähedane, eelistatakse selle harrastajat.

«Ise tegelen ujumisega ja Triin Aljand oli ikka tubli,» sõnas Uibo, kelle hääle meestest sai Triinu vend Martti Aljand.

Rahvahääletuse, spordialaliitude ja ajakirjanike poolt valitavad parimad sportlased kuulutatakse välja 27. detsembril Nokia kontserdimajas. Lisaks parimale mees- ja naissportlasele ning võistkonnale kuulutatakse välja parim treener ja noorsportlane.

Aasta parimad

Postimehe tänavaküsitluse tulemused

•    Parim meessportlane: 1. Gerd Kanter (6 häält), 2. Konstantin Vassiljev (4 häält), 3. Kaido Höövelson alias Baruto (2 häält), 4.–6. Ott Tänak, Martti Aljand, Rein Taaramäe (1 hääl)

•    Parim naissportlane: 1. Kaia Kanepi (10 häält), 2. Triin Aljand (4 häält), 3. Grit Šadeiko (1 hääl)

•    Parim võistkond: 1. meeste jalgpallikoondis (9 häält), 2. meeste võrkpallikoondis (5 häält), 3. sõudmise neljapaat (1 hääl)

Küsitlus

Lii Poogen ja lapselaps Magnus Sullivan

Kuigi ma spordiga väga kursis pole, siis Kaia Kanepi on meil ikka üle maailma suuri tegusid teinud ja ilusaid võite saanud. Temast on võrreldes teistega meedias ka palju kirjutatud. Meestest valiksin ma ilmselt Baruto (Kaido Höövelson).

Miks? Ta on samuti Eestile kaugel Jaapanis päris palju reklaami teinud. Võistkondadest eelistaksin ilmselt jalgpallikoondist, nad said hakkama päris kõva saavutusega ja neist on päris palju räägitud.

Mart Angerjärv

Konstantin Vassiljevi väravad pakkusid konkurentsitult kõige positiivsemaid emotsioone ja seega on tema minu kindel valik.

Jalgpallikoondise ja võrkpallikoondise  vahel on minu meelest kõva rebimine. Kuna võrkpall mulle iseenesest tegelikult ei meeldi, siis valiksin justkui jalgpalli. Aga kuna võrkpallurid on võrreldes jalgpalliga niikuinii vaeslapse rollis ja neist räägitakse vähem, siis valiksin väikse avansina nemad parimaks.

Euroopa meistrivõistluste 12. koht on ju ka hea tulemus. Naistest läheb minu eelistus viimaste tulemuste valguses ilmselt Triin Aljandile. Pealegi on ujumine selline spordiala, kus konkurents on väga tihe ja päris raske tippu jõuda, kuna sarnaselt jalgpalliga harrastatakse seda üle maailma ja tehakse igal pool ühtemoodi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles