Legendaarne Kiviõli Motofestival annab lahkumisetenduse

Copy
Kiviõli Motofestivalil näeb tsiklite imelise lende
Kiviõli Motofestivalil näeb tsiklite imelise lende Foto: Karli Saul

Nii nagu said hiigelinvesteeringud spordirajatistesse ja kinnisvarahindade tõus omal ajal Otepääl suure tõuke meie suusasangarite esimestest tiitlivõistluste medalitest, võlgneb ka Ida-Virumaa jõuline tõus Eesti turismisihtkohtade tippu paljuski tänu ühest Eesti depressiivseimast väikelinnast 12 aasta eest alguse saanud meeleheitlikule sportlikule ponnistusele. Jutt on Kiviõlist ja sealsest maailmatasemel motofestivalist, mis võõrustab sellel nädalal korviga tsiklimeeste MM-etappi Kiviõli tuhamäel üldse viimast korda.

Tavapäraselt tuhandeid pealtvaatajaid kohale meelitav legendaarne kahepäevane Kiviõli Motofestival, mida korraldajad on paljude kurvastuseks lubanud tänavu kaheteistkümnendat ja viimast korda läbi viia, startis ajal, mil ei linnajuhid ega keegi teine uskunud, et Kiviõli tuhamäel oleks üleüldse võimalik midagi mõistlikku korraldada. «Jah, eks meiegi tahtsime alguses rajada lihtsalt ühe tõstukiga suusanõlva ja teha väikese krossiraja, et vaadata, mis saab. Aga kuna me ise sellest midagi ei jaganud, sai punti võetud tollane külgkorvitsiklite MM-medalimees Are Kaurit,» meenutab üks motofestivali ja tuhamäe reinkarnatsiooni algatajatest Janek Maar.

Kaurit seadis noortele unistajatele 2005. aastal koostöö eeltingimuseks, et krossirada peab tulema selline, et sellel saaks pidada maailmameistrivõistluste etappe. Kuna tegu oli sisuliselt ohtlike jäätmete, poolkoksi ladestusalaga, mitte looduslike mäenõlvadega, said ettevõtlikud kamraadid Maar ja Madis Olt vabad käed, et kogu mäe nõlvad oma suva järgi ümber kujundada. Rajameister Kauritist oli kasu ka siis, kui tekkis küsimus, kuidas motomehi maailmast eikellegimaale tehasesuitsude ja tuhamägede vahele kohale meelitada. «Kaurit valis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles