Soome väravavahile terendab au ja kuulsus!

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Boston Bruinsi soomlasest väravavaht Tuukka Rask (40) blokib NHLi finaalseeria kuuendas matšis St. Louis Bluesi mängija Ryan O'Reilly rünnaku.
Boston Bruinsi soomlasest väravavaht Tuukka Rask (40) blokib NHLi finaalseeria kuuendas matšis St. Louis Bluesi mängija Ryan O'Reilly rünnaku. Foto: Scott Kane / AP

Eesti aja järgi täna öösel kl 3.00 toimub Bostonis jäähokiliiga NHL seitsmes finaalseeria mäng kohaliku Bruinsi ja St Louis Bluesi vahel. Bruinsi väravasuul seisab soomlane Tuukka Rask, kes võib esimese soomlasena pälvida Conn Smythe`i Trophy – auhinna, mis antakse NHLi play-offide parimale mängijale.

2003. aastal alustas 16-aastane Tuukka Rask Tampere Ilvese juunioride meeskonnas, kahe aasta pärast oli ta juba Ilvese esikollkipper.

16 aastat hiljem on Rask ühe võidu kaugusel teisest Stanley karikavõidust. Esimesest põhiväravavahina. Peaks Bruins kohtumise Bluesi vastu võitma, ootab Raski tõenäoliselt ka Conn Smythe`i Trophy.

Raski enesekindlus paistis silma juba noorpõlves. Ilvese väravavahina ütles ta tihti, et nüüd tuleb nullimäng. Ja tuligi.

Tampere Ilvese tolleaegene väravavahtide treener Jussi Parkkila lisas, et Raskil on ka erakordne õppimisvõime. «Ta tuli trenni mitte trenni tegema, vaid paremaks ja targemaks saama,» ütles Parkkila.

Bostoni esiväravavaht tegi põhihooajal kaasa 46-s kohtumises. «Väljalangemismängud kestavad pea kaks kuud, ja sellel ajal peab väravavaht olema täielik teemant. Play-offid on väravavahi jaoks väga raske katsumus,» sõnas Parkkila, kes töötab praegu NHLi klubi Colorado Avalanche`i juures.

Play-off seerias on Rask Bruinsi väravasuul seisnud kõigis 23-s matšis.

Parkkila meenutas, et Ilveses mängides oli Rask ägeda loomuga ning ei võinud seedida, kui talle isegi trennis värav löödi. Tänaseks on 32-aastane Soome hokistaar jääl rahulikum.

Stanley karika otsustav finaalmäng algab ööl vastu neljapäeva kl 3.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles