Patustajatel vesi ahjus: Prantsusmaa labor tegi dopinguvastases võitluses suure sammu edasi (1)

Christopher Krutto
Copy
Dopinguproovi pudelid
Dopinguproovi pudelid Foto: MICHELE LIMINA / AFP

Prantsusmaal asuv Châtenay-Malabry labor andis teada, et on suutnud dopinguaine EPO verest avastamise aja kahekordistada.

Kui ennem oli võimalik EPOt avastada verepoovist kuni 24 tundi peale selle manustamist, siis Prantsusmaa dopingulabor andis teada, et nad on leidnud meetodi, millega saab EPO-t vereproovist avastada üle 48 tunni pärast manustamist.

Samas laboris töötati 20 aastat tagasi välja esimene dopingutest, millega sai tuvastada EPO-t.

«Me suudame uue moodusega avastada mikrokoguses EPOt vähemalt 48 tundi pärast tarvitamist. Hetkel suudetakse seda tuvastada vaevu 24 tundi pärast tarvitamist,» sõnas dopingulabori direktor Michel Audran.

Enne WADA (rahvusvaheline antidopinguagentuur) ekspertide paneeli ette minekut peavad uut meetodit katsetama teised laborid, et kinnitada tulemusi. Kui kõik läheb ladusalt, võib uus test tulla kasutusse järgmise aasta alguseks.

Samas ei ole EPO puhul enam tegemist põhilise dopinguainega. Viimastel aastatel on üha rohkem hakanud levima veredopingu kasutamine. Labori peadirektori sõnul kasutatakse EPOt ja veredopingut ka koos.

EPO (Erütropoetiin)  puhul on tegu hormooniga, mis soodustab punaste vereliblede paljunemist. Kehavälist EPOt kasutatakse spordis, et suurendada sportlase füüsilist vastupidavust. EPO kuulub WADA keelatud ainete nimekirja.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles