Kanada ja Kawhi Leonard tegid NBA finaalis ajalugu

Ville Arike
, reporter
Copy
Kawhi Leonard (keskel) imetlab võidukarikat koos Serge Ibakaga.
Kawhi Leonard (keskel) imetlab võidukarikat koos Serge Ibakaga. Foto: Kyle Terada / USA TODAY Sports

Ükski NBA korvpallur polnud varem valitud nii Lääne- kui ka Idakonverentsi meeskonnast finaalseeria väärtuslikemaks mängijaks. Neljapäevast alates on seda Kawhi Leonard, kes aitas Toronto Raptorsil alistada Golden State Warriorsi finaalseeria kuuendas mängus 114:110 ja võita seeria 4:2.

Viis aastat tagasi vedas Leonard San Antonio Spursi võidule kahel varasemal aastal triumfeerinud Miami Heati vastu. Nüüd murdis Raptors samuti kahe eelmise aasta tšempioni ja tõi Kanadasse ajaloo esimese NBA meistritiitli.

Mängis end mitmesse eliitseltskonda

«Sellepärast mängin ma korvpalli,» vahendas ESPN Leonardi öeldut. Tema arvele jäi finaalseerias mängus keskmiselt 28,5 punkti. Viimaseks jäänud kohtumises sai ta ka kaaslastelt suurt tuge, sest Kyle Lowry ei jäänud kaugele kolmikduublist (26 p, 7 lp, 10 rs), Pascal Siakam lisas 26 punkti ja 10 lauapalli ning Fred VanVleet 22 punkti.

Kui välja antaks ka terve play-off’i parima mängija auhind, teeniks Leonard ilmselt sellegi, sest kogus viimase kahe kuu jooksul enim punkte, lauapalle ja vaheltlõikeid. Viimati juhtis hooaja ses faasis neid kõiki kolme kategooriat Larry Bird 1984. aastal.

«Arvan, et kaitse- ja ründemängu kokku arvestades on Leonard NBA parim mängija,» pakkus meeskonnakaaslane Lowry. «Sa näed tööd, mida ta enda kallal teeb, sealhulgas füüsisega. Ja ta armastab korvpalli.»

Nüüd saavutasime selle, miks ma mängin korvpalli, miks teen tööd terve suve ja hooaja jooksul. Olen õnnelik, et töö tõi tasu.

NBA finaalseeria väärtuslikem mängija Kawhi Leonard

2014. aastal MVP tiitlit saades kogus Leonard finaalseerias keskmiselt 17,4 punkti ja 6,2 lauapalli ning pälvis auhinna suuresti tänu LeBron Jamesi takistamisel tehtud kaitsetööle. Nüüd, eriti võõrsil kolmandas ja neljandas mängus saadud võitudes, mis andsid Raptorsile otsustava edu, oli ta väga domineeriv ka rünnakul.

Leonard mängis end mitmesse eliitseltskonda. Temast sai alles kolmas kahe erineva meeskonnaga finaali MVP tiitli võitnud mängija pärast Kareem Abdul-Jabbari (Bucks ja Lakers) ning LeBron Jamesi (Cavaliers ja Heat). Enne teda oli ainult kolm mängijat saanud sama tiitli kõigest esimest aastat võidukasse meeskonda kuuludes (1980 Magic Johnson Lakersis, 1983 Moses Malone 76ersis, 2017 Kevin Durant Warriorsis).

Suure osa eelmisest hooajast oli siis veel Spursi kuulunud Leonard jätnud vigastuse tõttu vahele. «Jätkasin kõva tööd ja mõtlesin õiges suunas. Tulin (tänavuse hooaja keskel – toim) uude meeskonda, uue treeneri käe alla ja jätkasin samade põhimõtetega. Nüüd saavutasime selle, miks ma mängin korvpalli, miks teen tööd terve suve ja hooaja jooksul. Olen õnnelik, et töö tõi tasu,» rääkis Leonard. Ta viskas play-off’is 732 punkti, enamat on suutnud vaid Michael Jordan (1992. aastal 759) ja James (2018. aastal 748).

Millise lepingu Leonard valib?

Ookeani taga jälgitakse nüüd teraselt, mida Leonard edasi teeb. Tal on 26. juunini aega aktiveerida lepingupunkt, mis tooks talle järgmisel hooajal 21,3 miljonit dollarit. Eeldatakse, et ta lükkab selle tagasi ja saab 30. juunil vabaagendiks.

Maksimaalne, mida Raptors talle pakkuda saaks, oleks 190 miljonit dollarit viie aasta jooksul. Kui ta otsustab liituda mõne teise meeskonnaga, ei saaks ta teenida üle 140 miljoni nelja aastaga. Üks taktika oleks sõlmida kaheaastane leping suveni 2021 ning siis saaks ta NBAs kümme aastat mänginuna sõlmida veelgi tulusama kontrahi.

«Tahan nautida praegust hetke meeskonnakaaslaste ja treeneritega, ma ei mõtle nii kaugele,» vastas Leonard lehemeeste küsimusele. Vabaagendiks saades algab tema järgmise hooaja palk igal juhul vähemalt 33 miljonist dollarist.

Kanada ootas suurvõitu 26 aastat

Raptorsi edu tähistas terve Kanada. «Meie oleme Põhjast» on nüüd sama tähendusega nagu «Meie oleme meistrid». Leonard lausus muheldes: «Tahtsin siin ajalugu teha.» Pealik Nick Nurse töötas seejuures alles esimest aastat NBAs peatreenerina.

Üllatus-üllatus, kuid hokihullu Kanadasse tuli mõne ookeanitaguse suurliiga võit pärast tervelt 26 aasta pikkust ootamist. 1993. aastal krooniti parimaks Montreal Canadiensi hoki- ja Toronto Blue Jaysi pesapallimeeskond.

Klay Thompson vigastas põlve

Ja kaotajatest. Warriors jättis hüvasti talle 1971. aastast saati koduks olnud Oracle Arenaga Oaklandis ja kolib sügiseks San Franciscosse. Mõneti märgilisena ei võitnud Warriors finaalseerias ses hallis ühtegi mängu.

Viimase viie aasta jooksul kolm meistritiitlit võitnud Warriorsi hooajalõpp läks täiesti aia taha. Kevin Durant osales finaalseerias ainult kaksteist minutit ja murdis achilleuse kõõluse, viimaseks jäänud kohtumise kolmandal veerandil lõhkus vasaku jala põlve ristatisideme snaiper Klay Thompson...

Raptorsi meistriteekond

  • 1. ring: Orlando Magicuga 4:1
  • 2. ring: Philadelphia 76ersiga 4:3
  • Idakonverentsi finaal: Milwaukee Bucksiga 4:2
  • NBA finaal: Golden State Warriorsiga 4:2
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles