Minskis peeti UEFA rahvajalgpalli kongressi

Postimees Sport
Copy
Kongressil osalejate ühispilt.
Kongressil osalejate ühispilt. Foto: UEFA

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) rahvajalgpalli osakonna juhataja Teet Allas ja noorteprojektide koordinaator Rauno Tutk osalesid Valgevenes peetud UEFA rahvajalgpalli kongressil.

Noorte- ja amatöörjalgpalli teemasid käsitlevat konverentsi peetakse iga kahe aasta tagant ning sellest võtavad osa kõigi UEFA liikmesriikide esindused.

Kolmepäevasel seminaril käsitleti kolme suuremat teemat: jalgpall koolides, klubide arendamine ja treenerite koolitamine. Jalgpalli nähakse õppevahendina, mille abil arendada erinevaid eluks vajalikke oskusi. Klubisid julgustatakse looma tihedamaid sidemeid koolidega, et seeläbi kaasata rohkem poisse ja tüdrukuid jalgpalli. Rõhku pannakse ka treenerite ja õpetajate harimisele, et pakkuda lastele võimalikult kvaliteetset juhendamist.

Allas hindas Eesti alaliidu senist tegutsemist antud valdkondades positiivseks, kuid nägi ka paranemisruumi: «Usun, et liigume õigel teel. Oleme viimastel aastatel pööranud palju tähelepanu koolijalgpallile ja näeme, et seal on asjad hästi sujunud. Kindlasti peaksime tegelema rohkem õpetajate koolitamisega jalgpalli alal. Meie soov oleks seda tulevikus teha koostöös ülikoolidega, kus tulevased kehalise kasvatuse õpetajad oma teadmised saavad.»

EJLi rahvajalgpalli osakond on aastate jooksul teinud koostööd koolidega ning korraldanud erinevaid üritusi, et lastel tekiks jalgpalli harrastamiseks võimalikult palju võimalusi. Samuti on ulatatud abikäsi Eesti Koolispordi Liidule koolidevaheliste meistrivõistluste korraldamisel.

2014. aasta sügisel alustas EJL kooliprojekti «Jalgpall kooli!», kus on praeguseks osalenud juba enam kui 30 000 last üle Eesti. Igal aastal viiakse maakondades läbi ka osavusfestivali, kus koolide võistkonnad saavad oma oskused proovile panna. Koolikülastuste tarbeks andis jalgpalliliit välja ka raamatu «Jalgpall õpetab», kus on välja toodud kehalise kasvatuse õpetajatele mõeldud erinevad harjutused ja nõuanded.

Möödunud aastal läbis uuenduse tüdrukute jalgpallifestival formaat. Alates 2012. aastast toimunud festivale korraldas jalgpalliliit varasemalt nädalavahetuseti koostöös kohalike klubidega. Eelmisel aastal sisse viidud muudatusega on klubid on need, kes valivad enda jaoks nii-öelda partnerkoolid, kus viiakse jalgpalliliidu abiga festival läbi. «Kindlasti tahame kooliprojekti ja festivalide abil tugevdada sidet koolide ja klubide vahel ning muuta lapsi ja lapsevanemaid teadlikumaks sellest, millised klubid nende läheduses tegutsevad,» rääkis Allas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles