Glebova versus Liinamäe: kumb jääb peale seekord?

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova
Jelena Glebova Foto: Erakogu

Nädalavahetuse tähtsaim spordisündmus on, nii üllatav kui see ka pole, iluuisutamise Eesti meistrivõistlused. Pinget on õhus nii palju, et EM-pileti peamised pretendendid Jelena Glebova ja Gerli Liinamäe ei soovinud enne võistlust kommentaare jagada.



«Leppisime Gerliga kokku, et kumbki ei räägi enne võistlusi midagi, ja ma tahan tema soovi austada,» jäi noorukese tiitlikaitsja Liinamäe treener Tiiu Valgemäe napisõnaliseks.

«Ma ei tahaks enne võistlusi intervjuud anda,» teatas ka Glebova.

Varasematel aastatel olid kodused meistrivõistlused Glebovale võrdlemisi rutiinseks võistluseks, ka meediaga suhtlemine enne tähtsaid jõuproove pole talle varem olnud mingi probleem.

Praegu on aga võistluseelne ärevus mõistetav – mullustel Eesti meistrivõistlustel lõhkes üllatuspomm, kui Narva jäähalli kogunenud publiku silme all võitis kuldmedali 15-aastane Liinamäe ja kogenud Glebova pidi ebaõnnestunud vabakava tõttu leppima alles pronksiga, jäädes ka EM-piletita.

Euroopa meistrivõistlustele, kus Eestil oli tänu Glebova 2010. aastal Tallinnas peetud EMil saavutatud 10. kohale võimalik välja panna kaks naisüksiksõitjat, saadeti Liinamäe ja tema järel hõbeda saanud Svetlana Issakova. Liinamäe tegi Bernis väga hea esituse ja sai 13. koha, Glebova kehv hooaeg jätkus universiaadil, kus ta oli alles seitsmes.

Seejärel aga lahvatas skandaal, kuna Eesti Uisuliit (EUL) otsustas kõigest hoolimata saata MMile ikkagi Glebova, tuues põhjenduseks, et juunioride MMil osaleva Liinamäe jaoks oleks liiga kurnav teha kuu aja jooksul kaks nii tähtsat võistlust.

MMil jäi Glebova siiski oma parimast tasemest kaugele ja sai 22. koha. Seejärel otsustasid Glebova ja tema treener Anna Levandi kümneaastase koostöö lõpetada ning viiekordne Eesti meister siirdus USAsse, kus harjutab Igor Krokaveci juhendamisel.

Suve lõpus avaldas Glebova, et on alles USAs õigesti treenima õppinud, ning uskus, et on teinud korraliku arenguhüppe. Vähemalt punktiliselt on areng ka seniste võistlustega näha olnud – 22-aastane Glebova on osalenud kolmel jõuproovil ning parandanud isiklikke rekordeid.

Hooaja avavõistlusel, Soomes peetud Finlandia Trophyl püstitas ta lühikavas uue tippmargi 56,62 punkti, Itaalias peetud Merano Cupil aga viis vabakava tulemuse uuele tasemele, kogudes esmakordselt üle saja punkti – 103,09. Kahe kava kokkuvõttes teenis ta Itaalias 157,77 punkti, mis on samuti rekord. «Minu eesmärgiks oleks sel hooajal saada 160 punkti, arvan, et see on täiesti võimalik,» rääkis Glebova sügisel Postimehele.

Nagu näha, polnud tegemist tühipalja jutuga. «Ütlesin suvel, et olen arenenud, olen väga rahul, et näitasin seda nüüd ka tulemustega,» õhkas ta pärast Itaalias püstitatud rekordit. «Tegin selle suure sammu ära ja jõudsin uuele tasemele, sellise punktisummaga võib juba nii GP-etappidel kui ka EMil hea koha saada.»

Märtsis 16-aastaseks saanud Liinamäe avas hooaja juunioride klassis võisteldes, olles nii Riia kui Tallinna juunioride GP-etapil neljas. Kuigi Liinamäe parandas Tallinnas samuti oma punktirekordeid, ei saa seenioride ja juunioride klassi tulemusi siiski võrrelda.

Küll aga annab neiude tasemevahest mingi aimu novembri keskel Rumeenias peetud Crystal Skate, kus Glebova sai 134,52 punktiga esikoha ja Liinamäe oli 130,19 punktiga teine.

Seejuures võitis Glebova lühikava ja Liinamäe vabakava.

Milline on jõuvahekord nüüd, kuu aega hiljem, selgub nädalavahetusel Premia jäähallis.

Lisaks Liinamäele ja Glebovale on naiste üksiksõidus võistlustules veel Issakova, Jasmine Alexandra Costa ja Helery Hälvin.

AJAKAVA

Iluuisutamise Eesti meistrivõistlused

Laupäev, 17. detsember

•    16.00–16.40 jäätantsu lühitants

•    16.45–17.20 meeste üksiksõidu lühikava

•    17.35–19.40 naiste üksiksõidu lühikava

Pühapäev, 18. detsember

•    14.00–14.45 jäätantsu vabatants

•    14.45–15.25 meeste üksiksõidu vabakava

•    15.40–17.50 naiste üksiksõidu vabakava

Võistlustules on nii seeniorid kui juuniorid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles