Blogi: Verstappen võitis uskumatu tagasitulekuga teist aastat järjest Austria GP ja lõpetas Mercedese ülemvõimu

Silver Tabo
, reporter
Copy
Max Verstappen.
Max Verstappen. Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Vormel 1 sarja Red Bulli nimelisel ringrajal peetud hooaja üheksanda etapi ehk Austria GP võitis teist aastat järjest 21-aastane hollandlane Max Verstappen (Red Bull), kes möödus kaks ringi enne lõppu karjääri esimest võitu jahtinud 21-aastasest monacolasest Charles Leclercist (Ferrari). Poodiumi viimasele astmele tõusis soomlane Valtteri Bottas (Mercedes). Ühtlasi lõppes Mercedese eelmise hooaja lõpust kestnud kümne etapi pikkune võiduseeria. Vaata täpsemalt allolevast blogist!

Sõitu teiselt stardikohalt alustanud Verstappeni start läks luhta, kuna hollandlase masin suri välja. Nii kukkus ta kohe seitsmendaks, kuid hakkas vahet jõudsalt tagasi tegema. Juba üheksandal ringil kerkis ta viiendaks ning oli suures mängus tagasi. Pärast viiekordse maailmameistri Lewis Hamiltoni 11 sekundit kestnud boksipeatust (vahetas lisaks rehvidele ka kahjustada saanud esitiiba – toim) tõusis Verstappen juba neljandaks.

Noorsand sõitis järjest välja kiireimaid ringiaegu ning jõudis neljakordse maailmameistri Sebastian Vetteli (Ferrari) kannule. 50. ringil möödus Verstappen sakslasest ning tõusis poodiumikohale. Seejärel võttis ülikiire hollandlane ette järgmise sihtmärgi ehk Bottase, möödudes 56. ringil ka soomlasest. Hollandlane tuhises edasi ning pea kogu sõidu liidripositsiooni hoidnud Leclerci eduseis aina sulas.

Kui Bottasest möödudes oli see ligi viis sekundit, siis viis ringi enne lõppu kõigest kaks sekundit. Esimesel möödumisüritusel sattusid noorte pilootide masinate rattad kõrvuti, kuid Leclerc suutis liidrikoha säilitada. Kaks ringi enne võidukihutamise lõppu jõudis aga Verstappen sihile ning võitis nii karjääri kuuenda etapi.

Viimasel ringil möödus omakorda Vettel valitsevast maailmameistrist Hamiltonist, tõustes nii neljandaks ning tõrjudes briti viiendale positsioonile. Seejuures oli tegu tänavu esimese etapiga, kui Hamilton jäi poodiumilt välja.

Austria GP tulemused:

MM-sarja üldseis (9/21): 1. Hamilton 197 punkti, 2. Bottas 166, 3. Verstappen 126, 4. Vettel 123, 5. Leclerc 105, Gasly 43.

Vormel 1 sarja hooaja kümnes etapp Suurbritannia GP on kavas 14. juulil.

Enne sõitu:

Laupäevases ajasõidus ka rajarekordi (1.03,003) püstitanud Leclerci järel stardivad 21-aastase monacolase hollandlasest eakaaslane Max Verstappen (Red Bull) ja kolmandana soomlane Valtteri Bottas (Mercedes).

Esikolmikule järgnevad kolmekohalise karistuse asemel vaid kaks kohta loovutama pidanud viiekordne maailmameister Lewis Hamilton (Mercedes) ja 19-aastane britt Lando Norris. Kuuendana saab lähte soomlasest vanameister Räikkönen, seitsmendana itaallane Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), kaheksandana prantslane Pierre Gasly (Red Bull), üheksandana sakslane Sebastian Vettel (Ferrari) ja kümnendana taanlane Kevin Magnussen (Haas-Ferrari).

Ehkki neljakordne maailmameister Vettel pidi kvalifikatsioonis tehniliste probleemide tõttu leppima alles kümnenda kohaga, siis Magnussen sai käigukastivahetuse tõttu viiekohalise karistuse ja nii alustab Vettel üheksandalt kohalt.

Austria GP stardijärjekord (esikümme):

  1. Charles Leclerc (Ferrari)
  2. Max Verstappen (Red Bull)
  3. Valtteri Bottas (Mercedes)
  4. Lewis Hamilton (Mercedes)
  5. Lando Norris (McLaren-Renault)
  6. Kimi Raikkonen (Alfa Romeo)
  7. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
  8. Pierre Gasly (Red Bull)
  9. Sebastian Vettel (Ferrari)
  10.  Kevin Magnussen (Haas-Ferrari)

Käimasoleva hooaja teisel etapil Bahreinis vormel 1 sarjas karjääri esimese kvalifikatsioonivõidu saanud Leclerc jahib seega esimest etapivõitu. Sarnaselt Austria etapile ka Bahreinis nii teisel kui ka kolmandal vabatreeningul kiireimat minekut näidanud noorsand juhtis Lähis-Idas toimunud põhisõitu suurema osa ajast, kuid mootoriprobleemi tõttu möödusid temast Hamilton ja Bottas ning monacolane pidi leppima kolmanda kohaga.

Mullu võitis Austria GP Verstappen, kes edestas Räikköneni ja Vettelit. Kõigil tänavu kaheksal etapil on triumfeerinud Mercedese sõitjad (Hamilton kuuel ja Bottas kahel – toim), kusjuures viimasel neljal juhul on teistele tagatulesid näidanud valitsev maailmameister Hamilton.

MM-sarja üldseis Austria GP eel:

  1. Lewis Hamilton (Mercedes) 187 punkti
  2. Valtteri Bottas (Mercedes) 151
  3. Sebastian Vettel (Ferrari) 111
  4. Max Verstappen (Red Bull) 100
  5. Charles Leclerc (Ferrari) 87
  6. Pierre Gasly (Red Bull) 37
  7. Carlos Sainz jr (McLaren-Renault) 26
  8. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 19
  9. Daniel Ricciardo (Renault) 16
  10. Nico Hülkenberg (Renault) 16
  11. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) 14
  12. Lando Norris (McLaren-Renault) 14
  13. Sergio Perez (Racing Point-BWT Mercedes) 13
  14. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 10
  15. Alexander Albon (Toro Rosso) 7
  16. Lance Stroll (Racing Point-BWT Mercedes) 6
  17. Romain Grosjean (Haas-Ferrari) 2
  18. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 0
  19. George Russell (Williams-Mercedes) 0
  20. Robert Kubica (Williams-Mercedes) 0
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles