Eesti aerutajad ületasid pühapäeval kajakkidel Soome lahe

Postimees Sport
Copy
Visad aerutajad.
Visad aerutajad. Foto: Eesti Aerutamisföderatsioon

Pühapäeva varahommikul kogunes Pirita TOP olümpiatule juures grupp aerutajaid, kes võtsid hommikul kell 6.30 kajakkidel suuna Helsingi suunas. Kogu päeva kestnud laheületus päädis edukalt Helsingi kesklinnas, Senatintori akvatooriumis kell 18. Vaatamata valdavale läänest puhunud külgtuulele soosisid ilmastikuolud aerutajaid. Sõit kestis 11 tundi ja 30 minutit. 

Eesti Aerutamisföderatsiooni president Martin Ilumetsa sõnul oodati laheületust soosivat ilma pikka aega ja ületuseks sobilik aeg otsustati vaid loetud tunnid enne starti. Kajakkidel laheületuse eesmärgiks oli tutvustada aerutamist kui põnevat ja vaheldusrikast spordiala, taastada ajaloolist kajakkidel laheületuse traditsiooni, samuti teadvustada veeohutuse olulisust ning loomulikult viia Soome oma aerusõpradele tervitused Eesti ja Soome 101. aastapäevade eel.

Mereületusel osalenud Võhandu Maratoni peakorraldaja Hillar Irvese sõnul oli talle kui jõgedega harjunud Võrumaa mehele mereületus tõeliseks väljakutseks. Merel võivad ilmastikuolud kiirelt muutuda ja peab alati olema ootamatusteks valmis. Laheületus osutus mehe sõnul talle vaimselt raskemaks kui oodata oskas.

Üle Soome lahe aerutasid Martin Ilumets, Martin Pedai, Leivo Sepp, Hillar Irves, Andres Kaju, Mart Reimann, Matti Tuul, Indrek Kermon, Marek Lindmaa, Assar Jõepera, Rivo Saarna ja Teet Vähesoo. Aerutajaid turvasid Tallinna ja Kaberneeme SAR vabatahtlikud merepäästjad kahe kaatriga.   

Tallinna ja Helsingi vahelised otseületused kajakkidel on olnud traditsioon juba aastakümneid. Ajaloos tänasest täpselt 30 aastat tagasi toimus esimene üle lahe võistlus, kus osalesid Pirita Aerutamisklubi aerutajad ja läbisid sama 81,9 km pikkuse meretee võistlussüstadel toona 8 tunni ja 45 minutiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles