Maailma rattaorienteerumise tipud läbisid Pirital enne MMi viimase kadalipu

Postimees Sport
Copy
Rattaorienteerumise maailma- ja Euroopa meister Lauri Malsroos.
Rattaorienteerumise maailma- ja Euroopa meister Lauri Malsroos. Foto: Arbo Rae

Nädalavahetusel Pirital aset leidnud Eesti rattaorienteerumise karikasarja etapid olid oma maastikuvalikult sarnased kuu lõpus Taanis algavate maailmameistrivõistlustega, mistõttu tulid Tallinnasse oma MMi katsevõistlusi pidama ka nii Soome juunioride kui täiskasvanute koondised, kelle ridades oli mitmeid väga paljude tiitlitega pärjatud sportlasi.

Rattaorienteerumise ligi kahe kümnendi pikkuse ajaloo jooksul on põhjanaabrite sportlased olnud maailmas kõige edukamad, võites riikidest enim tiitlivõistluste medaleid. Eestis startinud soomlaste tasemest annavad aimu järgmised faktid: meestest on Jussi Laurila võitnud EMilt 4 kulda, Samuli Saarelal on 5 MM-tiitlit, naistest Ingrid Stengardil aga lausa 13 tiitlivõistluste kuldmedalit.

Samuti on puhta rattasõidu võimekus maailmaklassi sportlastel väga kõrge. Näiteks Samuel Pökälä on mitmekordne Soome eliitklassi meister jalgrattaspordis, ta on võistelnud maantesõidu MMil ja võitnud ka Tartu Rattaralli. 

Pirita jõuproovi tarbeks oli esmakordselt kaardistatud ala Muugal, mis oli MMi katsevõistlusteks samuti Eesti koondisele. Kuna ka eestlased on viimasel kümnendil võitnud rattaorienteerumise tiitlivõistlustelt üle 15 medali, sealhulgas 5 kulda, oli võistluste tase väga kõrge – stardis oli üle 10 suurvõistluste medalivõitja ja 8 maailmameistrit.

Laupäeval kavas olnud lühirajal jättis meeste seas võidu Eestisse kolme nädala eest Poolas Euroopa meistriks kroonitud Lauri Malsroos (51.15) edestades 3-kordset maailmameistrit Tõnis Ermi (+1.15). Kolmanda koha saavutas Pekka Niemi (+1.40).

Naiste seas saavutas lühirajal koduradade toel üllatusliku võidu Piibe Tammemäe (52.28), kes edestas sprindi valitsevat maailmameistrit Henna Saarineni (+1.29). Kolmandaks sõitis end juunioride maailmameister Jutta Nurminen (+1.46). Alles neljandaks jäi seejuures 7-kordne maailma- ja 6-kordne Euroopa meister Stengard.

Pühapäevasel pikal rajal alistas hetkel maailma karikasarjas II kohta hoidev Lauri Malsroos (1.45.10) kindlalt valitseva ühisstardi maailmameistri Jussi Laurila (+3.16), kellele Tõnis Erm kaotas omakorda pea 2-tunni pikkusel rajal vaid 26 sekundit (+3.42). 

Naiste seas pani pikal rajal oma paremuse maksma ala üks läbi aegade edumaimaid sportlasi Ingrid Stengard (1.53.26). Väga head vormi näidanud Piibe Tammemäe kaotas ülikogenud soomlannale vaid 35 sekundit. Kolmanda koha saavutas taas Jutta Nurminen (+2.09).

Täpsemad tulemused leiad siit.

Rattaorienteerumise tänavused Eesti meistrivõistlused koos Balti meistrivõistlustega peetakse 20.-21. juuli Põlvas. Ala maailmameistrivõistlused koos juunioride MMiga leiavad aset 26.07 - 04.08 Taanis Vyborgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles