Kes ütles, et Raplamaa on lame?

Postimees Sport
Copy
Raplamaa rattamaratoni rada õhust.
Raplamaa rattamaratoni rada õhust. Foto: Hawaii Express Estonian Cup

Eeloleval nädalavahetusel, 6. juulil sõidetakse Hawaii Express Estonian Cup sarja neljas osavõistlus Frank Kutteri 17. Raplamaa rattamaraton. Mida kõike sealt ei leia– Pasaaugu singel, üllatustest tulvil Keava mäed ja harjumatult vähe hamba all krudisevat kruusatolmu.

Raplamaa rattamaraton on üks neid Eesti maratone, kus kruusateede osakaal pea olematu. Vaid mõned lühikesed 1,5 km pikkused lõigud 62 km pikkuse katsumuse peale. Kruusateede osakaal ca 10 protsenti. Uhkelt metsa- ja põlluteid ning mõni üksik komistus kivisemale pinnale. Täiesti ebatüüpiline Eesti maratonide kohta, kus silmad ja suu on tihti tolmust küllastunud. Eriti veel kui õnnestub sõita mõne suurema pundiga. Seekord jääb kiviklibu maius vahele.

Stardist minema ning ühtäkki Pasaaugu singel! Kas tõesti koht, kus maapind kõhu õõnsaks võtab. Ei maksa karta. Maratoni trassile jäävas Lau külas oli kunagi kauplus, mida nimetati Pasaaugu poeks. Sealt see singli nimi tulebki. Ei mingit eepost ega valgustkartvat lugu. Puhas maameeste värk.

Muide, kunagine Pasaaugu poe hoone lammutati aastate eest lahti ning transporditi täies hiilguses Tallinnassse Rocca al Mares asuvasse Eesti Vabaõhumuuseumisse. Eksponaadiks, millele on võimalik pilk peale visata.

Paluküla kandis võetakse «juhuslikult» ära Põhja-Eesti kõrgeim punkt. Pika pilgu ümbritsevale loodusele saab visata 106 meetri kõrguselt üle merepinna. Tähelepanelikult tuleb sealjuures jälgida rajamärgistust, muidu võib distantsi esimeses pooles sõna otseses mõttes laukasse sattuda. Raplakad ise suudavad kihutada kinnisilmi, aga teised peavad olema valvsad.

Olgu lisatud, et sarja liider, kohalik mees Peeter Tarvis sai mõned nädalad enne kodust maratoni magistrikraadiga juristiks. Kes jaksab rajal Peetriga sammu pidada, võib vajadusel saada head nõu. Aga ainult enne finišit, pärast seda on juriidilised peensused juba raha eest.

Raplamaalt pärit 2016. aasta maastikurattamaratoni Euroopa meister Peeter Pruus sõbraga sel korral konkureerida ei saa. Täpselt samal päeval on ta joonel tiitlivõistlustel Norras Lillehammeris. Tänavune Eesti meister üritab tegusid teha kõrgemal tasemel. Kuid maastikke, mille peal treenides äsjane maantee grupisõidu hõbegi võeti, saab järele proovida igaüks.

Ja maratoni lõppu tõeline kompvek- Keava mäed. Kes on sõidu käigus üle pingutanud, see saab viimastel kilomeetritel «reipalt» jalutada. Keava mägedest väljudes ootab veel ees karjäärilõik, jõe ületus ning seejärel mõne kilomeetri pärast päästev finiš. Härrad ja daamid, tervislike eluviiside nautlejad- veel jõuab osalema! Kuni kolmapäeva, 3. juuli õhtuni kestab soodusregistreerimine. Kel vähegi kilomeetreid jalas, neil tasub omanäoline rattamaraton kindlapeale ära testida.

Põhidistantsi ehk HWXPRSS Grand Prix (62 km) algus on kell 12:00, pisut lühemale Gardena Maratonile (49 km) antakse lähe kell 13:00 ja Jetoil Poolmaraton (25 km) stardib kell 12:45. Põltsamaa Lastesõidud algavad kell 11:00. Detailse ajakava leiab võistluste kodulehelt.

Raplamaa Rattamaratoni põhisõidu üldine kirjeldus:

SiS mäefinish - 18,4 km (Paluküla)

SiS toitlustuspunkt 1 - 19,5 km (Paluküla)

SiS toitlustuspunkt 2 - 31 km (Ohekatku raudteeülesõidu lähedal)

Küüslaugufest vahefinish - 41,7 km (Tarsi talu)

Tarsi talu oma-algatuslik joogipunkt - 42 km

SiS toitlustuspunkt 3 - 49,5 km

Keava mäed Hansgrohe kiirenduskilomeetri algus - 50 km (Keava mäed)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles