Kultuuriminister Tõnis Lukas: Ott Tänak ja Martin Järveoja on noortele suurepärased eeskujud (2)

Oliver Lomp
Copy
Tõnis Lukas avaldas toetust Shell Helix Rally Estoniale.
Tõnis Lukas avaldas toetust Shell Helix Rally Estoniale. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriminister Tõnis Lukas kinnitab, et Shell Helix Rally Estonial on ministeeriumi toetus olemas, kuna autoralli on Eestis meeletult populaarne ning meie esisõitjad on noortele suurepärased eeskujud.

Kuidas suhtute kultuuriministrina juulis peetavasse Rally Estoniasse?

Ootan põnevusega ja tunnen aukartust nii võimsa rahvusvahelise suursündmuse korraldajate ees. Soovin neile edu!

Kuhu paigutaksite Rally Estonia Eesti spordisündmuste seas?

Ministrina ei tahaks teha pingerida, aga tegemist on kindlasti ühe populaarseima spordisündmusega Eestis. Eelmisel aastal kogunes Lõuna-Eestisse rallit jälgima 36 000 inimest, lisaks veel kümned tuhanded jälgijad erinevate meediakanalite vahendusel. Rally Estonia omapära on see, et erinevalt paljudest teistest spordi suursündmustest toimub see väljaspool suuri keskusi ning on seetõttu oluline mitte ainult spordivaldkonnale, vaid ka piirkonna majandusele ja seal elavatele inimestele. 2018. aastal toimunud ralli tõi piirkonda täiendavalt ligi viis miljonit eurot. Sellise majandusliku mõjuga on Eestis vähesed spordisündmused.

Rally Estonial on suur ambitsioon pääseda MM-sarja ralliks. Kuidas kultuuriministeerium algatust tervitab?

Kultuuriministeerium peab seatud eesmärki ambitsioonikaks, aga samas spordis peavadki eesmärgid suured olema. Tänavuse võistluse toetamiseks esitas ministeerium eelmisel aastal valitsusele taotluse ning ralli korraldamist otsustati reservist toetada 980 000 euroga. Nii suure summaga ei ole varem Eestis ühegi spordisündmuse korraldamist toetatud. Käesoleva aasta kevadel esitas kultuuriministeerium lisataotluse järgmiste aastate riigi eelarvekavasse, et tagada Rally Estonia toimumine. Toetuse eraldamine sõltub nüüd selle aasta õnnestumisest ja järgmiste aastate riigieelarve võimalustest. Igal juhul soovin korraldajatele edu ja jõudu ralli MM-etapi suunas püüdlemisel. 

Kui oluline oleks Eestile saada MM-sarja ralli? Millised mõjud sellel oleksid?  

Kui vaadata WRC-sarja jälgimise kohta avaldatud numbreid, siis need on märkimisväärsed – kogu sarja peale enam kui 850 miljonit televaatajat, üle 130 miljoni sotsiaalmeediakontakti ja enam kui neli miljonit pealtvaatajat 155 riigist. Kui meil õnnestub saada WRC-sarja ametlikuks etapiks, siis tuleks meil WRC pakutavatest väljunditest võtta maksimum. Samas peame olema ka realistid ja teadvustama Lõuna-Eesti võimekust. Majutuskohtade arv Lõuna-Eestis on piiratud. Ühelt poolt on see takistus, aga teiselt poolt võimalus jällegi kohalikele elanikele ja ettevõtetele teenida selle nädalavahetusega lisatulu. Hea on näha, et sellel aastal on Rally Estonia korraldajad teinud suuri jõupingutusi kodumajutuse propageerimisel.

Kui tähtis on kultuuriministeeriumile ja teile isiklikult spordi arendamine?

Sport on kultuuriministeeriumi üks neljast valdkonnast ning paratamatult konkureerib teiste valdkondadega nii ministeeriumis kui ka riigis. Spordist rääkides on oluline tähelepanu pöörata mitte ainult saavutusspordile ja medalitele, vaid ka liikumisharrastuse edendamisele. Teame uuringutest, et ainult 40 protsenti inimesi liigub piisavalt. Tervisliku liikumise normi täidab alla viiendiku lastest. Peame pöörama enam tähelepanu inimeste kehalise aktiivsuse tõstmisele, sest sellel on kokkuvõttes positiivne mõju elanike elueale, heaolule ja majandusele. Edukad sportlased, nagu Ott Tänak ja Martin Järveoja, saavad oma käitumise ja mõttemaailmaga olla noortele eeskujuks. 

Ott Tänak ja tema fänniarmee 2018. aastal Rally Estonial.
Ott Tänak ja tema fänniarmee 2018. aastal Rally Estonial. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Kas Ott Tänaku tõusmisega maailma tippu tasub autorallit kuidagi eriliselt hoida? Et Tänaku tuules kasvaks Eestisse veel väga palju kiireid rallisõitjaid.

Sellel kevadel linastunud Ott Tänaku filmi kaudu teatakse tema karjääri ning selle tõuse ja mõõnasid. Kui me vaatame Eesti võimalusi, nii rahalisi kui ka rahvaarvu, siis peame kahtlemata olema õnnelikud, et meil on praegu rallisõitja, kes võitleb igal etapil võidu ja viimastel aastatel ka maailmameistritiitli nimel. Rallis on konkurents väga tihe. 

Meil on andekaid noori rallisõitjaid, näiteks Ken Torm ja Roland Poom. Toetame neid sel aastal ka Team Estonia ajal rohkem kui varasemalt. Aga selleks, et jõuda rallimaailma tippu, on vaja kõikide soodsate asjaolude kokkulangemist ja muidugi õnne ka.

Urmo Aava (paremal) ja Tarmo Hõbe teevad Rootsis olulist taustatööd Rally Estonia homse päeva nimel.
Urmo Aava (paremal) ja Tarmo Hõbe teevad Rootsis olulist taustatööd Rally Estonia homse päeva nimel. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Milline on teie hinnangul Ott Tänaku suguse sportlase mõju noortele?

Vaadates, mis toimub rallivõistluste nädalavahetustel sotsiaalmeedias ja meedias laiemalt, siis on ilmselge, et Ott Tänaku ja tema kaardilugeja Martin Järveoja mõju ja populaarsus on suur ja seda mitte ainult täiskasvanute, vaid ka noorte hulgas. Viimasel kahel aastal on rallipaariga seotud lood olnud ajakirjanduses kõige populaarsemad ning see on väga kõnekas fakt. Loodan, et meie rallipaar inspireerib paljusid noori tegelema spordiga, olema kehaliselt aktiivne ja mis veelgi olulisem – kui eluteele tulevad raskused, siis tuleb proovida need ületada, mitte loobuda. Kõigist ei saa kindlasti maailmatasemel rallisõitjaid, aga loodetavasti saavad neist väärikad ja head inimesed. Sport aitab ka noortel õppida ausa mängu ja teistest eetilise käitumise põhimõtetest kinnipidamist.

Kui palju te autorallit jälgite?

Mõnel etapil olen käinud vaatamas, ise sõitnud ei ole. Kaarti tunnen.

Kas Eestisse oleks vaja rohkem tipptasemel spordivõistlusi?

Eesti tugevus on alati olnud väga kõrgetasemeline korraldus. Kui me juba korraldusõiguse saame, siis teeme selle nimel koostöös vabatahtlikega, ja sageli ka väga väikeste rahaliste ressurssidega, suurepärast tööd. Kõrgetasemeliste võistluste Eestisse toomine on viimastel aastatel olnud spordivaldkonna üks eesmärke. Selle saavutamiseks on kultuuriministeerium avanud ka täiesti uue meetme, mis põhineb ürituse majanduslikul mõjul. Samas ei oma tippvõistlused ainult majanduslikku mõju, vaid tõstavad Eesti tuntust maailmas. Ka loovad need meie oma sportlastele head eeldused saavutada kõrgeid kohti, sest spordis on koduväljaku eelis jätkuvalt väga oluline. Kõige selle tõttu oleme viimastel aastatel investeerinud oluliselt nüüdisaegsesse sporditaristusse eesmärgiga, et see vastaks rahvusvaheliste võistluste korraldamise nõuetele. Kutsun kõiki rallisõpru osa saama teistestki sel aastal Eestis toimuvatest rahvusvahelistes võistlustest.  

Kui oluline kultuuri osa on sport?

Kehakultuur on osa kultuurist ja kuna sport on jälle omakorda oluline osa kehakultuurist, siis on kattuvus täitsa olemas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles