Nõmme Kalju värske täiendus Max Mata: sain teisipäeval teada, et mis on Eesti

Indrek Raudkivi
, reporter
Copy
Nõmme Kalju vs Paide Linnameeskond
Nõmme Kalju vs Paide Linnameeskond Foto: Eero Vabamägi

Hiiu staadionil kohtusid täna jalgpalli Premium liiga 20. mänguvooru avamängus Nõmme Kalju ja Paide Linnameeskond. Käesoleval hooajal olid meeskonnad kohtunud kaks korda, esimene kord Hiiul, teine kord Paides ning mõlemad mängud lõppesid 0:2 külaliste võiduga. Täna seisis 90. minuti täitudes tablool 1:1.

Nõmme Kalju tuli kodumängule positiivsete emotsioonidega rahvusvaheliselt võistlustandrilt, kuid kuna mehed saabusid võistlusreisilt Tallinnasse alles neljapäeva õhtul, siis andis peatreener Kožuhhovski mitmetele põhimeestele puhkust.

Enne mängu oli õhus rohkelt intriigi, sest meeskonnad paiknesid võrdselt 39 punktiga Eesti meistrivõistluste tabelireal kõrvuti – vastavalt 3. Ja 4. positisioonil.

Paide peatreener Vjatšeslav Zahovaiko arvas enne mängu, et tuleb kõva ja kompromissitu heitlus.

«Kaotada meil midagi pole, sellest tulenevalt pole ka pingeid peal. Treeningutel on mängijad näidanud head minekut ja meil avaneb suurepärane võimalus võrrelda ennast Eesti tippmeeskonnaga. Loodan, et pakume publikule meeldejääva emotsiooni,» rääkis Paide loots.

Mängu algus kuulus täielikult Paidele

Mängu algus näitas, et Paide oli mänguks väga valmis - alustas tunduvalt täpsemalt ja agressiivsemalt. 7. minutiks olid järvamaalsed saanud neli nurgalööki ja kaks arvestatavat värvavavõimalust. Kaljul olid justkui silmad kinni löödud ning nõmmekad ei saanud kodustaadionil esimese kümne minuti jooksul üle poole platsi. Alles 12. mänguminutl puutus Paide puurivaht Toom esimest korda palli.

Kalju tegi silmad lahti pärast esimest veerandtundi ning 14. minutil teenis Karl Mööl Markovitši mahatõmbamise eest kollase kaardi.

21. minutil avas Paide siiski täiesti teenitult 1:0 väravaesisest saginast skoori. Teleš tõrjus enda ette, värava lõi esimesena pallini jõudnud Ander Ott Valge.

Oluline mees platsil oli ka kohtunik Grigori Ošomkov, kes jagas kollaseid kaarte vasakule ja paremale, esimesel poolajal kokku koguni kuus!

Kuigi Kalju poolaja lõpus ärkas ning jõudis ka kahe nurgalöögini, oli Paide ülekaal esimesel poolajal ilmne. Eriti hästi kombineerisid paremal äärel omavahel Paide leegionärid Sennah ja Alassan. Kaljult vaid kaks pealelööki (mitte ühtki raamidesse).

Kalju muutus vihaseks

Teisel poolajal oli võrdsete võimaluste mäng. Esimesena teenis nurgalöögi Kalju, kuid kontrarünnakud olid Paidel ohtlikumad. Teise poolajal teisel poolel kaldus initsiatiiv tasapisi Kaljule, Liliu ja Subbotin käratasid omadele: «Võtke kõrgemalt!»

See mõjus, 77. minutil sai jõudis Mikk Reintam pealöögiga sihile ning viigistas seisu 1:1. Kuigi mängu lõpus oli Alassanil võimalus Paidele võit vormistada, kuid tõstis üks-üks olukorras palli üle nii väravavahist kui ka väravalatist.

1:1 tulemus, mis rahuldab Paidet, kuid ei rahuldanud Kaljut.

«Sain alles teisipäeval teada, et mis asi see Eesti on»

Nõmme Kalju eest tegi oma debüüdi nende värske täiendus, Uus-Meremaa 19-aastane ründaja Max Mata, kes on kodumaa liiga noorim väravalööja (15 a ja 4 kuud ning 23 päeva) ja Nõmme Kaljus laenul Zürichi Grasshoppersist.

Mata oli ilmselgelt elevil, sest kuulis alles kolm päeva tagasi esimest korda sõna «Eesti». «Eesmärk on lüüa väravaid igal pool,» ütles noor mängija. «Agent arvas, et see on hea mõte Eestisse tulla ja eile jõudsingi kohale. Tahan siin mängijana areneda ning anda oma panus meeskonda. Ootan väga sõitu Glasgow`sse» lisas Mata, kes tänases mängus sooritas ka ühe ohtliku pealelöögi.

Uue mängija kohta jätkus häid sõnu ka Kalju peatreener Roman Kožuhhovskil, kes kiitis mängija füüsist ja kiirust. Mängu tulemusega aga Kožuhhovski rahule ei jäänud.

«Oleksime pidanud selle mängu võitma, Paide alustas hästi ning agressivselt ja esimesed veerand tundi olime mängust väljas. Hiljem mäng tasakaalustus, kuid resultaadiga ei ole ma üldse rahul,» rääkis Kožuhhovski. «Peab tunnistama, et mõtlesime täna vaid tänasele mängule, ja tulime platsile võidumõtetega. Ettevalmistus Glasgow mänguks algav vahetult päras seda intervjuud.»

Kožuhhovski palus rõhutada, et ta soovib Florale Euroopa liiga teise ringi jõudmise puhul õnne ning kutsub üles Flora ja Kalju ja teiste Eesti klubide fänne Euroopa mängudel tribüünidel jõud ühendama.

«Mina olen valmis rohelise (Flora – toim) salli kaela panema,» ütles Kožuhhovski.

Vjatšeslav Zahovaiko oli vastupidiselt Kalju lootsile tulemusega rahul. «Saime mänguks korralikult valmistuda, mitmed välismängijad said Premiumi liiga mängupausi ajal kodus käia ja tulid tagasi positiivsete emotsioonidega. 1:0 eduseisu taga nutma ei jää, sest mängu oleks võinud lõppeda ka kaotusega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles