Elva Rattamaratonil Ott Tänaku jälgedes

Postimees Sport
Copy
Caspar Austa.
Caspar Austa. Foto: Viktor Tund

27. juulil sõidetakse Estonian Cup sarja viies osavõistlus 19. Elva Rattamaraton. Vastupidiselt eelmisele etapile Raplamaal, kus kruusateid jagus näpuotsaga, saab Elva ümbruses maha pidada justnimelt korraliku kruusaralli.

Mitmekesisus ongi lahe! Isegi Ott Tänak põikas Rally Estonia käigus Elva ümbruse teedelt läbi ja mine tea, äkki õnnestub rattamaratonil osalejatel läbida mõned meetrid autoralli MM-sarja liidri masinast maha jäänud rööbastes. Kiirused on küll teised, aga ongi hea, kive lendab vähem.

Ühe rajameistri ja sarja legendaarse sõidumehe Caspar Austa selgituste kohaselt on maratoni võistlustrass suuresti sarnane mullusele. Suurima muutusena on tulnud kohendada stardi- ja finišipaika, kuna Elva kesktänav on renoveerimisel. Stardi- ja finišikaar pannakse sel korral püsti Puiestee tänavale, Elva Gümnaasiumi ette.

«Juba kolmandal kilomeetril on raudteesilla alt läbi minnes veetakistus. Veetase on vast 20 cm, põhi kivine, sõidab kenasti läbi. Aga jalad saab kindlapeale märjaks,» tutvustab koduse maratoni üht firmamärki sarja kuuekordne võitja Austa. «Terve sõidu peaks saama läbida ratta pealt maha tulemata. Ühtegi pikka kõndimist mäkke ei tule. Sõidukingi kulutab minimaalselt,» naerab mees.

37-aastane Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi noortetreener läheb ise rajale võidumõtetega. Miks ei peakski? Tänavu mahtus Austa poodiumile Tallinna etapil, mullu võitis Otepää maratoni. Toonust on «vanades» jalgades küll ja veel. Kannatab isegi Tour de France`i mägisel etapil kilomeetreid neelata. Otse Prantsusmaalt Austa Elva Rattamaratonile saabubki.

«Seni olen oma õpilastest rattamaratonidel parem olnud. Püüan taset hoida. Maanteevõistlustel nii hästi enam ei lähe, kasvandikud kipuvad liiga tegema. Vorm on hea, võiks Elvas kodupublikut rõõmustada küll,» ei tee Austa ambitsioonikatest plaanidest saladust. Ta loodab kasu lõigata ka cyclo-krossi rattaga rajale minekust.

Veel jõuab plaane sättida igaüks ning Elva Rattamaratonile, jõukohasele distantsile end kirja panna. Kuni kolmapäeva, 24. juuli õhtuni kestab soodusregistreerimine, kuid numbri saab loomulikult võtta ka võistluspäeval.

Kiire sõit kruusateedel peaks andma sobima võimaluse ka neile, kes tänavu treeningkilometraažiga pisut jänni jäänud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles