Pikaleveninud sügis viib suusataja jõusaali

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõusaal.
Jõusaal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sünge pikale veninud sügis on ideaalne aeg otsimaks treeningule alternatiive. Hea variant selleks on jõusaal, mida võiks just nüüd keskmiselt tihedamalt külastada, soovitab e-treening.ee.

Spetsiaalse suusataja jõusaali treeningplaani koostas Vahur Teppan. See sobib ideaalselt nii algajale, harrastajale kui edasijõudnud harjutajale:

«Soovitan suusaharrastajal seda jõusaalikava läbi teha 1-2 korda nädalas. Ole äärmiselt tähelepanelik raskuste valikul. Suusatamine on vastupidavusspordiala ning seetõttu pööra talvisel perioodil tähelepanu eelkõige lihasvastupidavuse arendamisele.

Vali raskused nii, et jõuaksid teha 30-50 kordust seerias. Hea oleks igat harjutust sooritada 2-3 seeriat. Alusta kahest seeriast ning vormi paranemisel lisa üks juurde.

Harjutuste vahel on sobilik puhkepausi pikkus umbes 1 minut. Kuna suusataja vajab tõhusaks edasiliikumiseks nii sitkeid jalgu kui käsi ja suur koormus langeb ka kõhule ja seljale, siis tuleb seda arvestada ka jõusaalis ning koormust tuleks anda kõikidele lihasgruppidele.

Trenni alusta soojendusega

Enne kui liigud jõuharjutuste juurde, tee kindlasti korralik soojendus. Jõusaalis sobib selleks imehästi sõude-ergomeeter. Piisav soojendus on 10-15 minuti pikkune.

Harjutuste valik

  • Ülakeha ja triitseps - sobivaks harjutuseks tagatoengus kätekõverdused või kasuta hantleid - hea harjutus on prantsuse surumine
  • Kõhulihased - teeistessetõuse, kui jõuad, kasuta kaldpinki. Sobivaid harjutusi leiab jõusaalist mitmeid. Hea on koormust anda erineva nurga alt. Kasuta ka erinevaid masinaid, mis on mõeldud kõhulihaste treenimiseks. 
  • Alaselg - treenimiseks sobib ülakeha tõstmine seljapukil, kuid lisaraskust kasutada ei soovita.
  • Reielihased - tee poolkükke kangiga, kuid väikese raskusega. Pööra eriti suurt tähelepanu harjutuse sooritamisel tehnikale, et mitte seljale liiga teha. Jälgi, et selg oleks nõgus. 
  • Imiteeri suusatamist - kasuta kergeid hantleid ning imiteeri käte ette- ja tahaliikumist. Harjutuse algusfaasis tõstame hantlid puusade juurest ette õlgadeni ja seejärel vii puusade juurest taha (imiteerides kepitõuke lõppu).

Trenni lõppu tee kindlasti venitused. Selle kava läbi sooritamine võtab 30-40 minutit. Koos soojendusega planeeri jõusaalitreeningule ca. tund, mis on väga optimaalne aeg, andmaks kehale piisava koormuse. Lihasvormi treenimise võidud realiseerid juba eesolevatel maratonidel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles