Võitlusspordi vanameister: surmad poksis on harvad juhtumid, kuid karm reaalsus

Karl-Johannes Kõiv
Copy
Kikkpoksija Rain Ruuder Kreekas peetud EMil, kus ta võitis pronksmedali.
Kikkpoksija Rain Ruuder Kreekas peetud EMil, kus ta võitis pronksmedali. Foto: Erakogu

Mitmel korral Eesti meistriks kroonitud ning EMilt kaks pronksmedalit võitnud kikkpoksija Rain Ruuder avas Postimehele antud intervjuus pealtnäha karmi võitlusspordi tagamaid ning kommenteeris palju kõneainet tekitanud juhtumeid, kus see ala nõudis kahe võitleja, venelase Maksim Dadaševi ja argentiinlase Hugo Santillana elu.

«Sellised juhtumid on tõelised erandid. Olukorda võimendas asjaolu, et mõlemad poksijad surid juhuslikult väga väikese vahega. Karm reaalsus, aga vahel juhtub,» räägib 42-aastane Ruuder.

«Kogemus näitab, et traumad esinevad reeglina võistlusspordis ja profitasmel, harrastajate hulgas on ohutus tagatud veelgi kõrgemal tasemel.»

Venelase Dadaševi õnnetus oli endise profivõitleja arvates mitme asja kokkulangemise tulemus. «Kuna profipoksis on raundide arv suur, siis löökide kogusumma on võrreldes üksikute tugevate tabamustega veel hullem. Lisaks ei lõpetatud matši õigel ajal ära, kui ilmnesid esimesed vastunäidustused.»

Ruuderi sõnul on tema ise oma karjääri jooksul suurematest vigastustest pääsenud, kuid ometi sülitab pärast selle ütlemist kolm korda üle vasaku õla. «Võitlusstiili poolest olen kaitsest lähtuv, seda tunnistab ka asjaolu, et mind pole kordagi nokauti löödud. Ei tea siis, kas on tegemist kõva pea või puhta vedamisega,» muigab ta.

«Tüüpilised vigastused on sellisel alal sinikad, verised kulmud ning harva ka luumurrud. Santillana ja Dadaševi surmad on harukordsed,» rõhutas Spordiklubi Kombatis peatreenerina töötav legend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles